Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Гвардейският представителен духов оркестър поздрави Добрич за празника

Гвардейският представителен духов оркестър изнесе празничен концерт заедно със солисти на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили по повод празника на Добрич. Публиката бе развълнувана от изпълненията на Орлин Горанов, Емилия Валенти, Станислава Димитрова, Квартет „Армейска песен“ и Янко Лозанов.

Концертът бе под палката на подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия. По време на изпълненията ято пеликани прелет над парка и стана атракция за зрителите.

Гвардейският представителен духов оркестър е създаден на 1 февруари 1951 г. с решение на тогавашното правителство на Република България.  С Постановление на Министерския съвет от 2001 г. той влиза в състава на Националната гвардейска част. Репертоарът му включва произведения от широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класиката, естрадата и джаза. Наред с церемониалните функции оркестърът развива активна концертна дейност и участва в престижни международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Унгария, Израел и Русия.

c