Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Картини от Балчик и от жанра голо тяло представя художник в Белия град

Втората си самостоятелна изложба в Художествената галерия на Балчик откри Бисер Лазаров. Художникът представя картини - живопис, от типичния живот на Белия град, абстрактни картини от национални и международни изложби, както и творби от жанра голо тяло.

За Бисер Лазаров това е втора самостоятелна изложба в Художествена галерия-Балчик. Преди десет години, през 2010-а, той представи на балчишката публика и гостите на града свои живописни картини в изложбата „Крайбрежие”. В следващите две години участва в международния пленер „Европейски хоризонти”, който се провежда в Балчик и представя творческите търсения и интерпретации на художници в залите на галерията на Белия град.

Творческата биография на Бисер Лазаров е дълга. През 1982 г. е награден с еднократна стипендия “Владимир Димитров-Майстора” за цялостно творческо представяне при завършване на Художествената гимназия в София. Тогава взима участие в изложба на младите таланти в Националния дворец на културата. През 1989 г. завършва Националната художествена академия. Следва период на продължително пребиваване и активна творческа и изложбена дейност в Скандинавските страни. Прекарва известен период в Бавария, където се включва със свои творби в експозиции в Нюрнберг.

След завръщането си в България, участва в Биеналето на малките форми – Плевен, в общи изложби в градовете София, Видин, Трявна, Велико Търново, Мелник, Разград и Сандански. Прави самостоятелна изложба под надслов „Периоди и подходи” в художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил и в Общинска галерия в Дупница. След публичната си защита на докторска дисертация през 2014 г. придобива научна степен доктор, с рецензенти проф. Андрей Даниел и доц. Мариета Савчева. Последните години участва във фестивали и изложби в Италия, Китай, Чехия и Украйна. През 2019 година са занимава с реставрации в Арменската църква в София и параклиса „Св. Николай Чудотворец” в Рилския манастир. Участва и в и редица други културни форуми.

снимки: Николина Похлупкова

c