Култура

С добруджански акцент, литературният керван НКП “Албена” гостува в Добрич

Издание 2020 на Националните културни празници “Албена” ще гостува на 23 септември в Добрич. Специален акцент в срещата ще бъде представяне на новата книга “Подир сянката на петнистия кон” на дългогодишния журналист и публицист – добричлията Енчо Господинов.

Литературната среща ще се проведе от 18.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“. Ядрото от участници в културния форум ще са доайените акад. Георги Марков, Панко Анчев, Любомир Котев, Стоян Райчевски, Иван Гранитски, както и Енчо Господинов, Боян Ангелов, Петър Андасаров, Атанас Звездинов.

Литературното четене е неизменна част от Национални културни празници Албена 2020. Тазгодишното 18-ото издание на форума гостува в Разград, Шумен, Каварна, Варна, Генерал Тошево, Смядово и Добрич.

Иван Гранитски – за Енчо Господинов и неговата книга “Подир сянката на петнистия кон”:

„Интелигентният български читател поема в ръцете си уникална книга, която ни представя вълнуваща амалгама от жанрово изобилие – пътепис, есе, статиен анализ, словесен пейзаж, спомен, поетична импресия, метафорично-образен разказ. Книгата е рожба на Енчо Господинов, добре известен на българската публика, дългогодишен журналист, публицист, а през последните няколко десетилетия с кариера, достойна за герой на Джек Лондон. От репортер до заместник-главен редактор на „Поглед“ от хуманитарен експерт във войни, земетресения и катаклизми по цялата планета, до заместник генерален секретар на Международния червен кръст (МЧК) в Женева, два мандата посланик на МЧК в ООН в Ню Йорк, специален съветник и член на кабинета на Кристалина Георгиева в Брюксел по време на мандата й като Комисар по хуманитарните кризи и международното сътрудничество.

………

…книгата на Енчо Господинов представлява своеобразен портрет на безпътното поколение (отново изключително сполучлива метафора на самия автор). Става дума за поколението, израснало и възмъжало през 50-те – 60-те години на миналия век, към което принадлежи и Енчо Господинов. На това поколение бе съдено да живее в много размирно, бурно и противоречиво време, заредено с предизвикателства, изкушения, но в същото време и с надежди и утопии. Разказвайки за своя живот, авторът ни поднася интересни размишления за пътя, целта, избора на посоката на България и света. Без да се впуска в стихията на мемоарите, авторът ни предлага прелестен полет над детските, юношеските години, казармата и следването в университета. Тук усещаме лириката на патриархалното безоблачно детство, лудориите с родния му брат, нескончаемите игри, симпатичните вагабонтщини в процеса на възмъжаването,  рее се образа на петнистият кон Вихър, който за цял живот се запечатва в съзнанието на автора като въплъщение на съдба, мечта, предопределение, глобална метафора на волността и свободолюбието.“

УЧАСТНИЦИ В НАЦИОНАЛНИ ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ „АЛБЕНА“ 2020 Г.

  • акад. Георги Марков –          „Съдбата в историята“
  • Енчо Господинов –                  “Подир сянката на петнистия кон”
  • Боян Ангелов –                        „Реставрация на обелиска“ / „Марин Дринов“
  • Стоян Райчевски –                 „Крайовската спогодба. Между прагматизма и емоциите“ / „Даме Груев“
  • Атанас Звездинов –                „Звездност“ / “Баснописецът“ / „Брани недобрани“
  • Петър Андасаров –                 „Сълзи, в които се оглежда слънцето“ / “Защото съм такъв“
  • Иван Гранитски –                    „Залмоксис“ / „Омайниче и бръмбазъче“ / „Баща на вечността“
  • Панко Анчев –                          „Идеите в литературния процес“ / “Непрочетеният Захарий Стоянов“
  • Любомир Котев –                   „Романът на Захарий“ / „Ден днешен“ / „Махалата“
  • отец Дончо Александров – „Жажда за вяра“
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *