Водещи новини Култура

Драгни Драгнев представя новата си книга – романа „Тервел Богоравният“

Драгни Драгнев ще представи на почитателите си своята последна книга – романа „Тервел Богоравният“. Събитието е посветено на 80 години от подписването на Крайовския договор. Организатори са Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич и Сдружение на писателите – Добрич. За книгата, издание на „Матадор 74“, ще говори проф. д-р Димитрина Каменова.

Премиерата е на 23 септември от 17.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков“.  Входът е свободен при строго спазване на притивоепидемичните мерки, разпоредени от Министъра на здравеопазването.

ДРАГНИ ДРАГНЕВ е роден на 05.01.1939 г. в Добрич и днес продължава да живее в Добрич. След завършване на гимназия е студент в Учителски институт в град Шумен. Продължава образованието си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където се дипломира по специалностите Българска филология и История. Служи като военен моряк и дълги години е журналист в Добрич. Бил е кореспондент на БТА, учител, радиожурналист.

Сътрудничи на централния печат с поезия и публицистика. Първите си стихотворения публикува във вестници и списания във Варна и Добрич, както и във вестниците „Пулс” и „Народна младеж”. Първата му поетична книга „Жътва” (1973) излиза в издателство „Георги Бакалов” с редактор Петър Алипиев. Автор е на стихосбирките „Живея в равнина” (1992), „Близост” (2002), „Взаимни сетива” (2012), „Времето на лирическия герой” (2017) и няколко други. Автор е и на белетристика – „Таткови приказки” (2003), „Войната на хан Тервел” (2003), „Обич и гняв” (2004), „Гълъбови химни” (2005), „Часът на говорещите буболечки” (2007), „Невидимите пейзажи на любовта”, „Сънят на тревите”, „Сабя на брега” (2009), „Не събуждай мъртвите” (2006), „Нашата Дора Габе”, „Мъдрецът и птицата”, „Кръгът на Дора Габе” и други. Основна тема в поезията и белетристиката на Драгни Драгнев е съдбата на Добруджа и България в миналото и днес. Пише историческите драми „Аспарух” и „Тервел”.

Стихове на Драгни Драгнев са превеждани на руски, украински и унгарски език.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *