Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Лекари в Добрич сътвориха чудо и върнаха към живот две пациентки с Covid-19

След седмици на изкуствено дишане, екстубирана е и старшата сестра на Второ вътрешно отделение Дарина Кирова

Две пациентки с COVID-19 са успешно екстубирани от реаниматорите на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич. Това съобщи за Про Нюз Добрич прокуристът д-р Георги Желязков. Едната от екстубираните е старшата сестра на Второ вътрешно отделение Дарина Кирова. Двете жени са били на изкуствено дишане по около две седмици, каза още д-р Желязков.

Според прокуриста броят на заразените с COVID-19 медици от МБАЛ от началото на паднемията до момента е над 10. С изключение на старшата сестра на Второ вътрешно отделение останалите не са постъпвали за болнично лечение.

За двете екстубирани пациентки написа в профила се и д-р Михаил Михайлов от ОАИЛ. Според него Гюляр е била 18 дни на апаратна вентилация. Дарина пък е интубирана на 5 август, а на 20-и е екстубирана.

„Това се случва в Добрич. В световен мащаб извеждане на пациенти, болни от Корона вирус, от апаратна вентилация – живи, е значимо постижение, мисия трудна, много често невъзможна”, споделя още д-р Михайлов. Той поздравява всички от ОАИЛ и преди всичко медицинските сестри и санитари, които, потящи се в защитното си облекло, обгрижват и не спестяват нищо от нуждите, които имат тези пациенти. Чест му прави на началника ми д-р Груев, който заедно с д-р Седоев и останалите, запретнаха ръкави и си вършат работата, не си взеха болничен или неплатен отпуск, както за жалост колеги от други отделения, посочва лекарят в поста си.

„Ние не сме пулмолози, инфекционисти. Ние сме просто специалисти по анестезиология и интензивно лечение. Няма как да не се гордееш с всички, които работят в това отделение”, допълва д-р Михайлов.

c