Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Художникът от Добрич Божидар Тонев със самостоятелна изложба във Варна

Божидар Тонев ще представи рисунки и колажи, създадени по време на карантината през март и април 2020 година

Добричкият художник Божидар Тонев се представя със самостоятелна изложба в Дома на архитекта във Варна. Експозицията ще бъде открита на 17 август и е част от фестивала „Варненско лято“. Тя се реализира по покана на Димитър Трайчев – известен варненски художник, графичен дизайнер и преподавател, съобщи за Про Нюз Добрич Божо Тонев.

Той ще изложи около 40 рисунки и колажи, сътворени в месеците март и април тази година, по време на карантината, за която загатват някои от творбите. Изложбата ще може да се види до 17 септември.

Божидар Тонев е роден на 04.09.1963 година в Добрич. Член е на Съюза на българските художници от 1992 година.Това ще бъде десетата му самостоятелна изложба, след тези в Будапеща, Памплона, София, Каварна, „Двореца“ в Балчик, Добрич и др. Участвал е в колективни изложби в Полша, Япония, САЩ, Испания, Словения, Литва, Унгария и др.

Творби на Тонев са част от колекциите на художествените галерии в  Добрич,Разград, Плевен, Галерия ОСТЕН Скопие,Македония; Галерия „Лято” Майданек, Полша; Галерията на университета Силпакорн Банкок, Тайланд; Музей Ламего, Алихо, Португалия; Музей за изящни изкуства, Александрия, Египет, Музей на изящните изкуства, Констанца, Румъния. Участвал е в международни проекти в Холандия, Белгия и Румъния.

Носител е на Почетна грамота от международна изложба на миниатюрата в Галерия Дел Белло – Торонто, Канада 1990; Изложбата на миниатюрната графика – Карбунар, Румъния 1999; Диплом за български участници – 11-о Биенале на графиката – Варна, България 2001; Номинация за графика -наградите на АЛИАНЦ – Добрич, България 2010; Национална награда за графика – ЛУДОГОРИЕ, Разград, България 2013; Наградата на СБХ – 2 Биенале на рисунката – Велико Търново 2014 и др.

c