Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С изложба и концерт "Двореца" в Балчик отбелязва Седмицата на чешката култура

Седмица на чешката култура организира за четвърта поредна година „Двореца“ в Балчик. На 6 юли, в галерия "Тунела" ще бъде поставено началото на изложба от стъклени пластики. Ексопзицията представя произведения от стъкло, изцяло инспирирани от мистичната атмосфера на  Двореца в Балчик. Творбите са продукт на поредица художествени пленери, които Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в град Валашске Мезиржичи в Чехия е провело в България на територията на Архитектурно-парков комплекс "Двореца" от 2016 година до сега. Те могат да бъдат разгледани до 12 юли.

На 12 юли от 20.00 часа в Каменна зала семейство Пивоварчик ще изнесат концерт съвместно с Биляна Енева. Мероприятието е втората инициатива, която ще се проведе в рамките на Седмицата. Входът за концерта е свободен.

Иржи Пивоварчик свири на кларинет още в средното музикално училище в град Кромнержич, а след това продължава своето образование в Музикалната академия в Прага, която успешно завършва през 1995 година. За кратко време е бил член на моравската филхармония в Оломоyц. Сега е член на групата "Ensemble flair" в Остава.

Маркета Пивоварчикова е започнала да свири на флейта още в ранна детска възраст. След завършването на средното музикално училище със специалност флейта, следва в университета в Острава специалност музикална педагогика. През 1997 година печели първа награда на музикален конкурс с флейта. Преди да стане учител по флейта е солистка в Чехия и Германия.

Варбора Пивоварчикова свири на пиано от седем годишна възраст. В момента е на 15 години и учи в гимназията на град Валашке Мезиржичи.

Биляна Енева завършва специалност пиано в СМУ "Добри Христов" във Варна. Продължава образованието си в ДМА "Панчо Владигеров" в София. Завършва майсторски клас по пиано и корепетиция в Музикалната академия в София. Солист е във Варненската филхармония и оркестъра на ДМА  "Панчо Владигеров".

 В програмата:

  • Franz Xaver Mozaft – Rondo e-moll for flute and piano
  • W.A. Mozart – Concert for clarinet and piano / 1. Allegro, 2. Adagio
  • Camille Saint – Saens – Adagio for double bass and piano
  • Gabriel Faure – Two peaces fror flute, clarinet and piano
  • Gabriel Faure – Apres un reve (“After a dream”) for double bass and piano
  • Claude Bolling – Baroque and blue
  • Matthias Petzold – Two duets for flute and clarinet
c