Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В кризата здравните медиатори помагат на хората от ромските квартали в Добрич

Гюлтенур Мустафа, Нурджихан Сюлейман и Бедрие Менду са здравни медиатори към община Добрич. Те са представители на Националната мрежа на здравните медиатори.

„В нашия град по ромските квартали няма агресия“, споделят жените. Те работят в партньорство с колегите си към Общинския младежки център.

Нурджихан работи от 13 години като здравен медиатор. „Откакто започна пандемията, обикаляме, разясняваме на хората, особено на тези, които идват от чужбина. Раздаваме брошури. Когато казваме да си мият ръцете, тези хора нямат вода. Това ни притеснява. Спазват законите. Ходят с маски“, споделя тя.

„И ние като медиците сме на първа линия. Раздаваме хранителни продукти. Помагаме. От чужбина хората помагат. Дори дарихме на болницата. Тази зараза е за всички, всички можем да се заразим“, обясняват медиаторите.

Обхождат всяка къща, раздават брошури. Говорят и на турски език, за да ги разбера, защото доста от живеещите в квартала гледат повече турска телевизия, отколкото българска и не знаят какво става в България.

„Когато тръгнахме, дори не повярваха, че има коронавирус. Казаха, че те са здрави и няма да се разболеят. Със съдействието на г-жа Баева тръгнахме с полицията. Обяснявахме подборно на хората, за да разберат и да се стреснат. Да разберат, че е сериозно. Защото първия те не разбраха, че е сериозно. Като видяха полицията, разбраха, че нещо става. Започнаха да гледат българска телевизия. Започнаха да ни спират. Всяка къща, всички разбират, че това е много сериозно и спазват законите. С маски са. Идват от чужбина и знаят. На границата са ги предупредили, че трябва да останат под карантина. Веднага ни търсят и ние им даваме телефон в общината, за да може доброволци да им купят храна. Но, полицията винаги обикаля хората, които са под карантина. Ние също обикаляме. И винаги са си вкъщи, спазват карантината. Дори вече и децата на 4-5 години също разбират, че е сериозно. Притесняваше ни, че имаше много деца по улиците. Сега родителите им обясняват, че е опасно да ходят без маски и ръкавици. В Игликите още на втората седмица улиците бяха празни. Само в Изгрев имахме опасения, но и те вече разбират, че е сериозно. Къща по къща на всеки обясняваме. Дори и на възрастните хора. Те проявяват повече разбиране, докато младите смятат, че те няма да се разболеят“, коментират жените.

В квартала от чужбина са се завърнали 34 семейства – от Франция, Германия, Италия, Испания. „Хората не са болни, нямат никакви симптоми. Спазват 14 дни карантина. Препоръчваме им още десет дни да предпазват семействата. Наистина пазят семействата си. С полицията обяснявахме на всяка къща как да се предпазват. Засега се спазват ограниченията“, казват те.

Здравните медиатори освен че разясняват опасността и помагат на хората от квартала. Раздаваме дрехи, които се събират от БЧК и други организации, на бедни.  

Споделят, че най-тежко е положението в 20 къщи на улица „Купен“. Жилищата са незаконни. Хората там са пришълци в Добрич. Нямат вода, нямат ток, със 7-8 деца живеят в една малка къщурка. Събират храна и дрехи от кофите.

„Точно на тези хора раздаваме дрехи. Дори от общината раздавахме Детска млечна кухня за деца от 0 до 3 годишна възраст. Дрехи раздавахме, храна. Помагаме за ваксините. Имаше кампания – 230 човека, нямаха ваксина за морбили. От РЗИ ни дадоха този списък, но почти всички деца бяха в чужбина или със сменени адреси“, допълват медиаторите.

Обясняват, че целта на здравното медиаторство е да са мост между хората. „Ние постоянно обясняваме и хората разбраха. Ние не работим само с роми, а и с българи. Помагаме за настаняване в старчески дом. Хората, например в квартала Балик, ни познават и се отнасят много добре. Докато дойда от дома до работа се спирам поне с 3-4 да разговарям“, разказва една от жените.

От 8 до 12 часа сме в кабинета, а след обяд сме на теренна работа.

Помагат на хората и като им уговарят час за лекар. „Търсят ни за попълване на документи за социални помощи. Помогнали сме на поне 20 семейства, които си осиновиха деца. И в погледите на тези семейства се чете благодарността“, споделят трите жени.

c