Култура Общество Развлечение

4 май – Денят на сагата „Междузвездни войни“

Обявеният за неофициален Ден на Star Wars (“Междузвездни войни”) – 4-ти май, е дата, на която феновете на култовата космическа сага по цялата планета организират всевъзможни атрактивни събития.

Вероятно малцина не знаят защо е избрана именно тази дата? За разлика от обичайните чествания – дата на създаване на продукт, рождена дата на автор, на първа премиера и пр., при Star Wars поводът е взет от ефектната игра на думи с ключовата фраза в сюжета на сагата – May the force be with you (Нека силата да бъде с теб) – девизът-поздрав на рицарите-джедаи в поредицата. Чрез него, рицарите-джедаи си пожелават успех в начинанията и вяра в могъществото на “светлата страна” на силата.

May the fourth (force) be with you (англ. fourth – четвърти, англ. force -сила, May (англ.) – май).

Любопитен факт е, че фразата е използвана за първи път на същата дата през 1979 г. в деня, когато Маргарет Тачър става министър- председател на Великобритания. По това време, местен вестник излиза със заглавие, отбелязващо нейната победа, което гласи: „Нека четвърти бъде с теб, Маги”.

Всеки един от милионите поклонници на вдъхновяващата поколения филмова сага може да сподели безкрайно много интересни факти, като например:

  • лицето на Йода, и по-специално очите, са вдъхновени от Алберт Айнщайн
  • името на робота Ар Ту-Ди Ту (R2-D2) е взето от разговорния език на звукооператорите в киното
  • думата “джедай” идва от “джидай-геки” – японските исторически филми за самураи, и още много

Друга любима реплика, използвана от Джордж Лукас във всеки филм от космическата сага Star Wars, е “Имам (много) лошо предчувствие за това”. Тя се появява дори и в други негови проекти, нямащи нищо общо с култовата поредица – например в играта Monkey Island, както и в лентата “Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *