Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Екзотиката на Египет и Башкирия завладя сцената на Добрич (+снимки)

В Добрич приключи 18-ото издание на Международния младежки музикален фестивал "Фолклор без граници". Във финалната вечер на сцената на площад "Свобода" представиха екзотиката на родния си фолклор изпълнители от Египет и Башкирия. Изпълнителите от Египет са съпровождани от представители на Министерство на културата на страната си.

Преди това те дефилираха по пешеходната улица и предизвикаха аплодисментите на минувачите, които с интерес снимаха красивите, цветни и емоционални изпълнения.

Фестивалът бе закрит от кмета Йордан Йорданов, под чийто патронаж се провежда "Фолклор без граници".

РЕПУБЛИКА БАШКИРИЯ / БАШКОРТОСТАН, РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ - „MIRAS FOLK SONG AND DANCE ENSEMBLE“, UFA

Република Башкирия или Башкортостан влиза в състава на Руската федерация и е разположена на границата между Европа и Азия, на склоновете на Южен Урал. В нея съжителстват руснаци, башкири, татари, чуваши. Страна с невероятни природни красоти и чудна смесица от етноси и култури. Името „башкири” става известно през 9 век. Башкирите са независими хора и подобно на всички номади в древността са пословични с любовта си към свободата. Столицата е град Уфа, от където са и участниците от състава „Мирас“. Там е и паметникът на националния герой на Башкирия – Салават Юлаев, един от ръководителите на селската война в Русия (1773 – 1775 г). Скулптурата е 10 метрова статуя – най-високата конна статуя и е емблемата на града.  Ансамбълът е създаден през 1992 г., а през 2006 г. получава статут на държавен ансамбъл. В превод от башкирски „Мирас” означава ”наследство”.

Наследници на вековни традиции, изпълнителите представят  истински спектакли, наситени с история, национален колорит, отразяващи красотата и богатството на башкирските земи. Ръководител на състава е Байрас Ишбердин.

ЕГИПЕТ - SOHAG FOLK ART ENSEMBLE, SOHAG PROVINCEСвързваме Египет с величието на пирамидите, мистиката на фараоните, очарованието на пустинята Сахара и легендарната река Нил. Ансамбълът пристига от египетската провинция Сохаг, намираща се на около 600 км. южно от столицата - Кайро. Сохаг е известно място с изключителната находка – гробница на повече от 7000 години.  Танцовото изкуство на древен Египет лежи в основата на съвременния танц и много от характерните движения се използват в съвременните танцови хореографии. Специфичното музикално наследство представят участниците от  „Sohag Folk Drt Ensemble“.

c