Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Хореографът и краевед Иван Жечев - истински българин, милеещ за род и Родина

Троен празник отбеляза тази вечер Иван Жечев – хореограф, родоизследовател и краевед. Той чества своята 80-годишнина и 65 години творческа дейност, както и издаването на най-новата му книга „Дълг към род и Родина“.

Той благодари на кметове и областни управители, които са му помогнали в издирване на чешмите в Добруджа. Защото вярва, че родовата памет тръгва като водата.

„Да си събираме децата, да идват да се научат на обич, защото любовта към род и Родина е най-важното нещо”, посочи още Иван Жечев.

„Дълг, според Иван Жечев, е спазването на „всички ония неща, свързани с ежедневния живот и традициите, останали и завещани ни от нашите предци”, каза при представянето редакторът на книгата му Мариела Бончева.

„Книгата „Дълг към род и Родина” на Иван Жечев е юбилейна. Събрала в едно различни спомени, очерци, публикации, отзиви, благодарствени писма към автора, тя представя пред нас един истински българин, милеещ за своята Родина. Във всяко едно от писанията с думи простички, но от душа, авторът разказва по увлекателен начин за нещата, които са го вълнували през тези 80 години. Научаваме за дядо му Костадин, откаран от румънските власти и незавърнал се от Молдова, за семейството и съседите му, за събратята по съдба, с които е служил на границата, за добрите хора, които среща в живота си и днес.

Особено място в новата книга на Иван Жечев отново заема българското село. Селото, което сега е пусто и безлюдно, с полусъборени и изоставени къщи и самотни възрастни хора. Но в творбите на краеведа има и оптимизъм за българското село – защото неговият бит и традициите са запазени в многобройните читалища, чрез фолклорните събори и празници в Добруджа, които той описва.

С много любов авторът разказва за родната си къща в село Тянево, превърната в музей „Под бащината стряха”, и за многобройните гости от близо и далеч, които посреща в нея. В книгата са включени и очерци на Иван Жечев за фотоизложбата му „Чешмите на Добруджа”, както и публикации за нея в медии от Добрич, Балчик и Шабла. Увлекателно краеведът разказва за сбирките в Клуба на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и  резерва /СОСЗР/, за благородната дейност на БЧК в Добрич, за известни фолклористи, та дори и за 50-годишнината на улица „Боровина”, на която живее. А богатият снимков материал ще накара много от читателите да се вгледат във фотосите, за да открият себе си или свои близки, подчерта още Мариела Бончева.


&feature=youtu.be
Кавалджията Данчо Радулов и Иван Жечев по време на представянето на книгата "Дълг към род и Родина"

c