Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Театърът получава колективната награда за Деня на будителите в Добрич

Драматичен театър "Йордан Йовков", който тази година чества 90 години от създаването си, ще бъде удостоен с колективната награда за Деня на будителите в Добрич. Това съобщават от Общината, която обяви носителите на Годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката. Носител на Колективна награда е Драматичен театър „Йордан Йовков“. Индивидуалната награда е за Живко Марков – специалист в Регионален исторически музей – Добрич, а наградата „Млад творец“ ще получи Татяна Иванова – поетеса, музикант, ученичка на Езикова гимназия „Гео Милев“.

Отличие „Златен век” за 90-годишнината на театъра в Добрич (снимки)

Отличията ще бъдат връчени на официална церемония на 1 ноември т. г. – Денят на народните будители и българските учени от 11.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“. Те включват диплом и парична сума. Носителите на престижните награди са определени от комисия, назначена със заповед на кмета, която заседава на 17 октомври, съгласно правилник, утвърден от Общинския съвет. 
Съгласно член от Правилника за присъждане на годишните награди „Добрич“ комисията присъжда допълнително грамоти за принос в науката и в духовното развитие на град Добрич по своя преценка.

Ученичка от Добрич бе астронавт за седмица и спечели медал от лагер на NASA

В знак и израз на признание Почетна грамота за значителен принос в духовното развитие на град Добрич ще получат: • Добруджански технологичен колеж – Добрич; • Сдружение на писателите – Добрич; • Петър Петков – директор на Държавен куклен театър „Дора Габе“; • Лана Анцаридзе – хореограф и режисьор, ръководител на Детски музикален театър „Дея“, Танцов театър „Дея“ Клуб „Театър“ при Младежки център – Добрич; • Петър Петров – старши експерт при РУО – Добрич; • Йовка Атанасова - член на СУБ – Клон Добрич; • Ненчо Попов – член на Дружество на краеведите „Отец Павел Атанасов“. Годишните награди „Добрич“ имат за цел да удостоят с публично признание творци, учени и дейци на изкуството и културата от град Добрич за ярки постижения и принос в развитието на сценичните изкуства, визуалните изкуства, културното наследство, книгите, четенето и библиотеките, медиите и науката. Те включват диплом и парична сума в размер на 1500 лв. за колективната награда, 1000 лв. – за индивидуалната награда, и 1000 лв. – награда за млад творец или учен.
c