Водещи новини Образование

Ученичка от Добрич бе астронавт за седмица и спечели медал от лагер на NASA

15-годишната Татяна Иванова мечтае за Космоса и направи голяма крачка в тази посока. През лятото момичето, което е ученичка в 10 клас в Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич, участва в един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. Тя бе на едноседмичен лагер в Space Camp Turkey, който  e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в гр. Измир, Турция.

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Тъй като участието в лагера трябва да се заплати, а сумата не е по възможностите на семейството на Татяна, тя участвала в няколко конкурса за стипендия. Търсила съдействие и от Община Добрич, но без резултат. Последният й шанс да спечели пълна стипендия бил конкурсът на фондация “Лекови”. Заснела двуминутно видео, в което обяснявала коя е и защо именно тя трябва да спечели стипендията. Щастието й било неописуемо, когато на 1 юни я потърсила Гергана Райжекова – координатор на фондацията, за да й съобщи, че именно тя е избрана.

„Бях на седмото небе. Когато пристигнахме в лагера, не знаех къде се намирам, всичко беше космическо – с голяма ракета на входа и астронавт на вратата. Бяхме наблюдавани през целия ни престой там. Ставахме, лягахме, хранихме, почивахме си в точно определен час, както астронавтите. Всеки ден имахме нови предизвикателства и различна програма. През цялото време се подготвяхме за състезанието “Super Bowl”, конкурса за най-добър “Mission Patch”, “Mars Colony” и мисия в совалката “Discovery”. Това са четири отборни награди. Има и два индивидуални медала – “Right Stuff” и “Outstanding camper”. Медалът “Right stuff” беше спечелен от момче от Турция, а аз успях да се преборя за другия”, сподели пред Про Нюз Добрич Татяна.

Младежите в лагера били разделени на различни отбори. В отбора на Татяна “Sun team” (отбор Слънце) имало деца от Гърция, Турция, Чехия и България.

Любимо занимание за момичето от Добрич там били симулаторите. „Има симулатор с 1/6 гравитация, симулатор виртуална реалност на Марс, където си на скоростно влакче и те обръщат с главата надолу, стена без гравитация и още много други. Има зала, в която научих от какво е съставен един астронавтски костюм. В залата бяха изложени няколко различни вида. Там подробно разгледахме всички части на костюма, колко тежат, дори и колко струват…”, сподели ученичката от ЕГ „Гео Милев”.

Участниците в лагера построили сами ракети, които по-късно пуснали да излетят. Направили и балон на горещ въздух.

„Имахме реална мисия, която продължи малко повече от час. Там всеки от отбора имаше различна роля и гледаше сценарий, в точно определено време имахме реплики. Трябваше да натискаме различни бутони, да управляваме совалката и да решаваме проблеми, ако има такива. Аз бях Командир и бях доста стресирана по време на мисията, тъй като ролята ми беше една от най-важните и трудни роли и от мен се изискваше голямо внимание и концентрация. Когато пристигнахме в Space Camp, ни дадоха журнал, в който първите десет страници бяха история на Космоса и така научих доста неща, които няма откъде да науча. Всеки ден имахме презентации”, разказа още Татяна.

Научили с какво се хранят астронавтите, къде и как ходят до тоалетна, как тренират в Космоса, как спят, как се къпят…? Имали презентация за слънчевите и лунни затъмнения. Посетили Планетариум, разположен на покрива на лагера, където се намира и обсерваторията, в която наблюдавали Юпитер и Слънцето.

Провели и разговор по Скайп с директор „Полети” от NASA – Ed van Cise. Имали възможост да му задават въпроси и да повдигат теми, които ги вълнуват.

В специално оборудвана стана младежите се учили как да откриват съзвездия и да работят със звездна карта. Научили как се отглеждат растения без почва, в изкуствена среда. В  “Магическа планета” разгледали всички планети.

На компютър построили първата американска космическа станция “Skylab”.

Медалът, който Татяна спечелила, се присъжда на човека-лидер, на лагерника, жаден за знания, забавляващ и помагащ на всички. Освен това, ученичката от Добрич е получила покана да се върне в лагера отново, но вече като треньор.

„От малка обожавам Космоса и съжалявам, че в Добрич няма място, където децата могат да обсъждат тази тема и да се насърчават да станат астронавти. Страшно много искам да посетя и другия лагер, който се намира в Алабама, САЩ. За родителите ми това е невъзможно, но за мен невъзможни неща няма. атова ще направя всичко по силите си, за да събера парите, които са нужни”, сподели Татяна.

Тя е категорична, че ще де върне като треньор в международния космически лагер, докато е студентка.

А, след това се надява или да работи за NASA, или да напусне земната орбита.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *