Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

123 години от селските бунтове край Дуранкулак бяха отбелязани днес в община Шабла

123 години от паметните събития край Дуранкулак, когато селяните от региона се вдигат на бунт срещу десятъка, бяха отбелязани днес. В бунта през 1900 година десетки намират смъртта си на този ден, в пъти повече са ранените, но бунтът на добруджанеца оставя спомен, пред който и днес свеждаме глава.

По традиция на 1 юни граждани, представители на обществени, образователни, политически и земеделски организации и сдружения, общинска администрация Шабла отдават почит с цветя и венци пред паметта на обикновения селянин, изправил се срещу социалната неправда.  Паметните места, сред които паметникът на бунта 1900 година в Шабла, паметникът на скърбящата майка на Грекова могила и този на въстаналия селянин в центъра на Дуранкулак събраха жители и гости на общината.
Светослав Спиров от сдружение „Шабла 1900“ припомни историята и очерта измерението на събитията. 
На Грекова могила бе отслужена панихида от отец Атанас. Учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ вкупом рецитираха „Аз съм българче“, положиха венец на паметника и пуснаха в небето гълъби. По-рано, на същото място те получиха свидетелствата си за завършен клас от директора на училището Маргарита Тодорова.
По време на възпоменателния митинг в центъра на Дуранкулак прозвуча рецитал на ученици от ОУ „Св.Кл.Охридски“. 
Към присъстващите се обърнаха кметът на селото Веселин Йорданов, кметът на община Шабла Мариян Жечев и Тодор Моралийски – заместник-председател на ПП „Никола Петков“.
„Нашите деди тръгнаха на бунт, защото не ги чуваше държавата. Не чуваше тяхнияглас. Истината я пише на Народното събрание: „Съединението прави силата". Дано и днес управниците ни чуят обикновения българин. Честит празник на всички!“, каза в словото си кметът на Община Шабла Мариян Жечев.

c