Събота, 26 октомври 2024

26.10.2024

Последвайте ни

„Нощ на литературата“ ще се състои в Добрич

Европейската инициатива „Нощ на литературата“ ще се състои за тринадесети път в 10 населени места в България. Събитието ще е на 25 септември, съобщават организаторите.

По думите им нетипични за литературата пространства в различни градове, сред които и Добрич ще се превърнат в „читателски гнезда“. В тях в рамките на три часа и половина ще бъдат представяни откъси от различни книги. На всеки 30 минути ще се чете един и същи текст. Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави, а любителите на литературата могат да съставят индивидуално своите маршрути из различните „читателски гнезда“.

Общо 19 книги от 19 държави ще бъдат представени на локациите в България тази година. Техни автори са Умберто Еко, проф. д-р Божидар Манов, Софи Райер, Колъм Тойбин, Горян Петревски, Анелиз Вербеке, Дагмар Лойполд, Жозе Родригеш душ Сантуш, Петер Хьог, Анна Волц, Горан Войнович, Костас Маврудис и Урсула Фосколу, Хуан Хосе Миляс и Хуан Луис Арсуага, Елинор Катън, Павел Хюле, Виктория Амелина, Атила Бартиш, Мирженка Чехова и Етиен Барилие.  

„Нощ на литературата“ е инициатива на Чешките центрове по света и цели популяризирането на съвременната европейска поезия и проза чрез нестандартни четения на откъси от преводни книги на нетипични и неочаквани места. В България тя се провежда от 2012 г. 

Тазгодишното издание на инициативата е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2024 г. и програма „София празнува 17 септември“.

c