Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Японските сили за самоотбрана наложиха наказания на петима членове заради злоупотреба с държавни тайни

Силите за самоотбрана на Япония са наложили наказания на петима членове на сухопътните и военноморските си сили заради два случая на злоупотреба с държавни тайни, предаде японската агенция Киодо, като се позова на информация на правителството.
Министерството на отбраната заяви, че нито една от тайните не е изтекла извън силите за самоотбрана и от съображения за сигурност не съобщи подробности с какво са били свързани нарушенията.
"Не бива да допускаме такива инциденти в момент, когато се опитваме да засилим сътрудничеството със съюзниците ни", заяви министърът на отбраната Минору Кихара на пресконференция. Той добави, че ще бъдат взети „бързи и задълбочени“ превантивни мерки. 
В първия от двата случая става дума за четирима членове на военноморските сили за самоотбрана, които са временно отстранени от длъжност или са с намалени заплати, тъй като се предполага, че през юни 2022 г. са възложили на неквалифициран член на екипажа на разрушител на Силите за морска самоотбрана задачата да записва движението на плавателните съдове. Според министерството четиримата не са проверили квалификацията на члена на екипажа.
Във втория случай подполковник от Силите за самоотбрана на Сухопътните войски получи шестдневно отстраняване от работа, след като по време на учение в Хокайдо през юли миналата година е издал заповед за разкриване на държавни тайни на 15 служители, които не са имали право да ги знаят.
През декември 2022 г. министерството уволни капитан от военноморските сили заради предполагаемо изтичане на държавни тайни към бивш адмирал, който вече се е пенсионирал от силите. Това беше първият подобен случай от влизането в сила на закона за държавните тайни, отбелязва Киодо.

c