Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Финландия прави днес още една стъпка към присъединяването си към НАТО

Финландия се очаква да приеме днес закон за присъединяване към НАТО, без да чака последните задължителни гласове "за" от Турция и Унгария.
Тъй като за 2 април са насрочени парламентарни избори, Хелзинки иска да избегне опасността от политически вакуум, за да може да влезе в НАТО веднага след като Анкара и Будапеща се съгласят. Това означава, ако е необходимо, да не се чака съседна Швеция, която също е кандидат от миналата година, но в момента е изправена пред турско вето, отбеляза Франс прес.
Вчера 200-те членове на финландския парламент - Едускунта - започнаха дебати по законопроекта за присъединяване към НАТО, като гласуването се очаква да бъде днес следобед.
Парламентарната сесия съвпада с посещението на генералния секретар на НАТО във Финландия за срещи с ключови лидери в скандинавската страна с население от 5,5 милиона души.
Членството на Финландия и Швеция в НАТО е "основен приоритет", заяви вчера ръководителят на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Асошиейтед прес. Той призова членките Турция и Унгария спешно да ратифицират присъединяването на скандинавските страни.
Столтенберг заяви на пресконференция с министър-председателката на Финландия Сана Марин в Хелзинки, че е постигнат напредък по осигуряването на членство на двете страни, но не разкри подробности. "Абсолютно съм уверен, че Финландия и Швеция ще станат членки на НАТО", добави той.
"Моето послание отдавна е... че е дошло времето да се финализира процесът на ратификация. Сега е моментът за ратификация както в Будапеща, така и в Анкара", каза Столтенберг.
За приемането на нови членове на НАТО е необходимо единодушното одобрение на 30-те държави членки. Турция и Унгария са единствените членове на алианса, които не са одобрили официално присъединяването на Швеция и Финландия. Повечето от възраженията идват от Турция, която иска по-решителни действия, най-вече от страна на Швеция, срещу групи, които Анкара смята за терористични.
Столтенберг повтори, че Финландия и Швеция напълно отговарят на критериите за влизане в НАТО и са изпълнили това, което се е очаквало от тях, след като са подали молба за присъединяване към алианса през май.
Марин намекна, че забавянето на процеса на присъединяване на двете страни рискува да подкопае доверието в НАТО и политиката му на отворени врати за нови членове.
Столтенберг, който се очаква да се оттегли през октомври след осем години на поста, заяви, че Турция се е съгласила да възобнови разговорите с Финландия и Швеция по техните кандидатури за членство в Брюксел в началото на следващия месец, за да изглади пречките и проблемите, които Анкара има, особено с Швеция.
Той заяви, че унгарският парламент е дал ясно да се разбере, че ще обсъди ратификацията до няколко дни, и изрази надежда, че положителният вот ще дойде скоро.
Както и при предварителното гласуване през май миналата година, довело до одобрение на кандидатурата за членство със 188 гласа от общо 200, резултатът от парламентарния вот е ясен, като се очаква почти единодушна подкрепа от всички партии, включително и от тези, които преди година все още бяха против НАТО. Очаква се само шепа крайнолеви и крайнодесни депутати да гласуват против, отбеляза АФП.
Заради нахлуването на Русия в Украйна Финландия и Швеция решиха да обърнат страницата на своята десетилетна политика на неприсъединяване към военни блокове и подадоха заявление за членство в НАТО през май 2022 година.
Двадесет и осем от 30-те членове на алианса, включително Съединените щати, вече са ратифицирали влизането на двете скандинавски държави.
Досега Финландия заявяваше готовност да се присъедини едновременно с Швеция. Но големите трудности на Стокхолм с Анкара, които достигнаха кулминацията си в поредица от дипломатически инциденти през януари, промениха това.
Дори Столтенберг призна в началото на февруари, че най-важното е не страните да се присъединят към НАТО заедно, а да се присъединят възможно най-скоро. В понеделник Турция потвърди, че може да раздели ратификацията на Финландия от тази на Швеция.
Швеция, Финландия и Турция подписаха меморандум за стъпките към ратификация от страна на Турция на срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 година. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в понеделник, че разговорите с Швеция и Финландия относно техните кандидатури за членство в НАТО ще бъдат подновени на 9 март, въпреки че според него Швеция все още не е изпълнила задълженията си по меморандума, предаде Ройтерс.
Що се отнася до Унгария, тя никога досега не е споменавала да има резерви за ратификацията. Очаква се тя да стане факт през март, но все още около нея витае несигурност.
Приемането на финландския закон не означава, че Хелзинки ще се присъедини автоматично след унгарската и турската ратификация.
Но то определя ясен график: след приемането му финландският президент Саули Нинистьо разполага с максимум три месеца, за да го подпише на свой ред.
Според социологическо проучване, публикувано в началото на февруари, мнозинството от финландците (53 процента) искат да се присъединят към НАТО, без да чакат Швеция.

c