Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Иран заяви, че е против геополитическите изменения в Кавказкия регион

Иран заяви днес, че е против геополитическите изменения в Кавказкия регион, като в същото време отбеляза, че Нагорни Карабах е азербайджанска територия, предаде Франс прес.
"Ние сме против изменението на международните граници и геополитическите промени в региона" на Кавказ, каза говорителят на иранското външно министерство Насер Канани на седмичната си пресконференция.
Според Франс прес Канани е направил намек във връзка с проекта за Зангезурския коридор - коридор, който да минава през територията на Армения и по протежение на арменско-иранската граница, като свързва Азербайджан с Нахичеванската автономна република, която е част от Азербайджан, но се намира между Армения, Иран и Турция. Зангезурският коридор би свързал Азербайджан с Турция, тъй като Нахичеван граничи с Турция.
Според АФП Техеран е на мнение, че евентуалното поставяне на Зангезурския коридор под азербайджански контрол би прекъснало достъпа на Иран до Армения и Европа.
В същото време Канани подчерта, че Иран "винаги е подкрепял връщането на окупираните територии" на Нагорни Карабах "на Азербайджан".
Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах капитулираха миналата седмица, след светкавична операция на азербайджанските въоръжени сили.
Иранският говорител направи тези си изявления на фона на започналото вчера посещение в Техеран на секретаря на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян, който днес има среща с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан.

c