Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Над 4 часа продължи уникалното Великденско добруджанско надсвирване в Генерал Тошево

В днешния празничен ден, когато тази година отбелязваме едновременно втория ден от Възкресение Христово и празникът Гергьовден, фолклорни ритми огласиха залата на НЧ „Светлина – 1941“ в града. За двадесет и девети път, стотици почитатели на народната музика се насладиха на виртуозните изпълнения на музикантите-участници в тазгодишното веселие. 

Музикалният празник, който няма аналог в страната, събра на една сцена оркестрите „Приятели Фолк“, „Лира“, „Извор“ и “Клименто Фолк“ от Добрич, „Еделвайс“ и „Главанска тройка“ от Силистра, нашата изненада „Акордеонен квинтет“ и специални ни гости – оркестър „Пловдив“. Талантливите музиканти над четири часа радваха публиката с богата музикална програма. Пълната зала и бурните аплодисменти показаха, че фолклорът е жив и има много почитатели.

В българския празнично-обреден календар Великден е специален празник. От векове този ден е тачен и обичан от всички. Особена радост носи той на децата, които чрез багрите на писаните яйца, чрез красотата на пролетните китки и вълшебните ритми на българската народна музика имат възможност да се докоснат до изконното начало на българщината. Песните по Великден се предават от поколение на поколение като хармония от багри и форми, звуци и движения.

Великденското добруджанско надсвирване е част от културния календар на нашата Община и има за цел да популяризира народната музика и някогашната традиция на надсвирване на оркестри в празничните дни. През годините на съществуването му то е дало възможност на публиката да се срещне с редица изтъкнати майстори на народната музика, с много певци и инструменталисти. Проявата се е утвърдила като истински празник за ценителите на добруджанските ритми.

c