Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Възход и падение: Тъжната история на обувния завод „Добрич“ (СНИМКИ)

От най-големия на Балканите, през приватизацията и разрухата. Днес на мястото отново има живот и бизнес

Началото е поставено през далечната 1964 г., когато в бившите кавалерийски казарми, намиращи се до гара юг, е открит цех за производство на обувки. Работниците в него са 78 и повечето дейности се извършват ръчно. Произвеждат основно чехли, сандали и домашни пантофи. През 1965 г. е първият износ за ГДР, който е… дамски, плетени цървули. Производството постепенно се увеличава и се налага разширяването на цеха.

На 4 януари 1968 г. е направена първата копка на новия завод. Официалното му откриване е на 14 октомври 1972 година от Тодор Живков, макар заводът да е пуснат в експлоатация година по-рано.

В основите на завода е заровено послание за бъдещите поколения. На парче кожа от бял лак,  поставено в стъклена бутилка, е написано кой и кога е направил първата копка, кога е открит заводът и кой е първият му директор.

Пренасянето на машините от стария цех на новото място става през нощта, за да не се губи производствено време. Когато късно вечерта втората смяна приключва работа, машините се демонтират и се пренасят в новия завод, където първата смяна на следващия ден започва работа на тях.

Откриват се цехове в Генерал Тошево и селата Карапелит, Орляк, Зърнево и Воднянци. За завода е построено помощно стопанство в с. Поручик Гешаново, където се отглеждат животни и зеленчуци за нуждите на 4-те стола, които изхранват работниците.

Производството и износът се увеличават многократно. Работещите в завода са вече 3300, работи се на две смени, 6 дни в седмицата. За техните нужди на територията на завода е отворен хранителен магазин, приемни пунктове за химическо чистене, пране, дърводелски и железарски услуги. Има лекарски и зъболекарски кабинети, физкултурен салон, библиотека, киносалон с 350 места и клуб за естетическо възпитание с голяма сцена, на която гости са били всички известни български певци и актьори. Към завода функционира детска градина с 220 места за деца до 6 години. Създава се и техникум, където се обучават бъдещите производствени кадри. Построен е ведомствен жилищен блок и са раздадени повече от 200 апартамента. Създават се много нови семейства между работещите в завода.

На разположение на работниците и служителите е и почивната станция в град Балчик, която е на площ от 8930 кв. м и е място за отдих и обучение.

Всичко е във възход до 1990 г., когато с разпадането на Съюза за икономическа взаимопомощ, който е между бившите социалистически страни, се загубват основните пазари, на които заводът продава продукцията си. Следват затваряне на цеховете по селата, съкращаване на производството и съответно на работниците.

Завод „Добрич“ е приватизиран на 7 ноември 1998 г. и 70% от неговия капитал става собственост на РМД „Добрич-98“ с кредит от 2,66 млн. долара. Плащането е разсрочено за 6 години, но е платена само първата вноска от 266 000 долара. Агенцията по приватизация разваля сделката и сезира Върховната касационна прокуратура за извършване на предварителна проверка по случая.

Фалита на най-големия производител на обувки в България е обявен на 16 юни 2003 г. след приключване на делото, започнало през 2000 г.

С решение от 9 февруари 2000 година Окръжен съд Добрич със свое решение обявява неплатежоспособността на „Добрич“ АД и открива производство по несъстоятелност. На 16.06.2003 г. съдът обявява дружеството в несъстоятелност и постановява започване на разпродаване на имуществото.

Фалитът е обявен, следват продажби, търгове, смяната на няколко собственика, нови надежди, последвани от нови разочарования.

Следват четири неуспешни търга за продажба и в крайна сметка новият му собственик беше избран чрез пряко договаряне със синдика. Стойността на продажбата бе 3.35 млн. лв. Толкова беше и минималната продажна цена на завода в обявата на синдика при последния опит да се намерят кандидати през август 2006 г.

„Емрелини“ беше избрана за купувач, въпреки че други две фирми подадоха предложения да платят повече. Те обаче не спазиха условията за плащане. Така В началото на 2007 г. фалиралият най-голям на Балканите обувен завод бе купен от фирма “Емрелини” за 1,7 млн. евро. Собственик на дружеството е Джавит Неази. Предприятието бе продадено от синдика, за да се удовлетворят вземанията на кредиторите.   „Емрелини“ стана собственик на основната производствена сграда заедно с машините и съоръженията в нея, административна постройка, сервиз, складове и парцел с площ над 37 декара в индустриалната зона на Добрич. Очакванията бяха „Емрелини“ да започне производство на обувки в бившия „Добрич“, тъй като бизнесът на Неази е именно в този бранш. Вместо това през 2008 г. Неази продаде фабриката заедно с прилежащия терен от 37,5 дка.

На 8 април 2009 година Окръжен съд Добрич прекратява производството в несъстоятелност на „Добрич“ АД, прекратява правомощията на синдика и прекратява действията на общия запор. Заличава „Добрич“ АД от Търговския регистър. Решението влиза в сила на 22 април 2009 година.

По-късно собственик на фалиралия и неработещ завод става “Дoбрич cити цeнтър”, инвecтиция нa бългaрcкaтa кoмпaния “Eврoпeйcки търгoвcки цeнтър”. В Добрич тя трябваше да инвестира 15 милиона евро. Планирано бе строежът на търговския център да бъде завършен през последното четиримесечие на 2011 г., а датата за официалното му откриване е Денят на Добрич – 25 септември. Вместо това имотът беше подложен на всевъзможни набези – кражби, хулигански прояви, чупени са стъкла. Дори част от оградата беше открадната. А в руините, в които мастодонтът се беше превърнал, можеха да се видят само наркомани, клошари и лисици.

Междувременно през юни 2021 година имотът беше закупен от „Търговски парк Добрич“ ЕООД на цена от 3 178 100 лв. Имотът включваше 5 сгради, които в края на 2021 година бяха съборени и останаха само руини. Първоначалната идея на собствениците от „Добрич Сити център“ беше там да се изгради ритейл парк с магазини и кино.

В началото на 2022 година собственик на „Търговски парк Добрич“ ЕООД и на имота стана Мариан Николов Колев, основател и изпълнителен директор на веригата хипермаркети за детски и бебешки стоки „Хиполенд“, член на УС на Сдружение за модерна търговия. Капиталът на дружеството се запазва. През април той обяви, че там „Хиполенд“ ще изгради първия си ритейл парк. Първата копка бе направена на 24 ноември 2022 година. След малко повече от година там отвориха първите пет магазина и районът отново се оживи.  Следващата група търговски обекти - магазини и заведения, ще бъдат открити през януари, като се очаква тогава да започнат да посрещат клиенти детски кът Capella Play, Hippoland, аптека Propolis, LC Waikiki, LA pizza и др.

Официалното откриване на търговския парк на „Хиполенд“ ще бъде през март 2024 г. с грандиозно събитие. Тогава ще заработи и последната група обекти, които са сключили договори за своите брандове и най-после това емблематично и пълно с носталгия място в града ще се изпълни отново с живот и ще бъде арена за нови спомени.

c