Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Центърът на Добрич – от класическа архитектура до соц грандоманство (СНИМКИ)

Как социалистическата власт превърна Търговската улица на Добрич в „Карл Маркс“ и „Народна република“

Централният площад в Добрич или пешеходната част на бул. „25-ти септември“, известен като "жълтите плочи", е един от най-разпознаваемите обекти в града, превърнал се в годините дори в негов символ. 

Днес настилката е в окаяно състояние, което налага поредния ремонт и надежди на гражданите отново да имат площад, който да привлича местни и гости на града.

Малцина обаче знаят как е изглеждал площадът преди върху него да сложи отпечатък стремежът на социалистическата власт към големи мащаби, превръщайки го в проспект, подходящ за манифестации. 

През годините търговската улица в Добрич е променяла своя вид неведнъж. „От двете страни се редяха едноетажни дюкяни, добре оформени – манифактури, бакалии, месарници, магазини за хранителни стоки. Амбулантни търговци обикаляха из града с връзки кокошки или пилета и ги продаваха на гражданите. Освен търговските заведения бяха известни и бирариите – обзаведени, атрактивни“, пише Йордан Дачев в книгата „Живот, отдаден на Добруджа. Литературна анкета с Данаил Ст. Бекяров“, писана за османския период в Базарджик /дн. Добрич/.

След това настъпват промени, идва "румънският период" в историята на Добрич. Част от новостите в града са свързани с главната улица. Първоначално тя е застлана с каменна настилка (калдъръм). Поставени са сивочерни базалтови кубчета. Тази настилка е запазена до 1960 г. Улицата е наричана „Главна търговска улица“ по разбираеми причини. Тя разделя Долната и Горната махала и се простира от входа на Градския парк и шосето за Варна до началото на индустриалния квартал, който продължава на север от площад „Тракийски“. Тази „Търговска улица“ първоначално се наричала Варненска, защото започва от шосето за Варна.

В този период се появяват много сгради в града с типичната за румънските градове архитектура, взаимствана от Централна и Западна Европа.

През 60-те и началото на 70-те години централната част коренно променя своя облик. Съборени са почти всички стари сгради, сред тях са часовниковата кула и банята. Строят се жилищни блокове, административни и обществени сгради – универсалния магазин, т.нар. „Високо тяло“, новото читалище, новата поща и др.

През февруари 1975 г. започва последният етап на оформянето на централната улица. Едно от знаковите събития в този процес е първата копка на хотел „България“. Тя е направена на 6 септември 1975 г. Любопитна новост за жителите на града е поставянето на електронен часовник. Той е монтиран фасадата на блок „Добрич“ през месец април 1976 г. Нашият град става първото населено място в България с такъв часовник.

Реновираната централна улица е тържествено открита на 29 май 1976 г.

Тя става изцяло пешеходна зона и е една от първите от този тип в страната. На нея се провеждат всички манифестации и шествия за отбелязване на празнични събития. Тази традиция продължава и след демократичните промени от 1989 г. Важен момент, свързан с обществената среда, е откриването на хотел „България“ през 1985 г.

През 20-ти век централната улица неколкократно променя своето име. До войните за национално обединение тя се нарича „Княз Фердинанд“. В румънския период се нарича „Принчипеле Фердинанд“, кръстена на румънския крал Фердинанд. След възвръщането на Южна Добруджа улицата е прекръстена на „25-ти септември“ – деня на влизането на българската армия в Добрич. През социалистическия период носи две имена: „Народна република“ от зоната на парка до хотел „Добруджа“ и „Карл Маркс“ от хотела до площад „Тракийски“.

След демократичните промени възстановява името си „25-ти септември".

От старите сгради съществували до „голямото преустройство“ днес в изменен вид са запазени: сградата на ОКС, Стара къща, църквата „Св. Георги“, Етнографската къща и частния дом в непосредствена близост до нея, както и сградата, където се помещава Професионална гимназия по туризъм „Пейо Яворов“, бившият хотел „Москва“.

c