Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Хляб на дъмпингови цени навлезе на пазара в Добрич, местните хлебари искат намеса на КЗК

На пазара в Добрич и по селата около града навлиза дъмпингов хляб. Той е в опаковки за 500 грама и се продава на цена за такъв грамаж, а реалното тегло е 600-650 грама и повече. За това ни сезираха дистрибутори.

Репортер на Про Нюз Добрич изтегли на кантар в произволно избран магазин три такива хляба - бял хляб „България“, хляб „Яница“ и „Тракийски хляб“. Всички са на хлебозавода в Ямбол, произведени от „Тервел груп“ ЕООД. И трите в опаковка за 500 грама. Кантарът показа, че единият тежи 592 грама, другият – 664 грама, а третият дори 672  грама.

Търговски представител на „Добруджански хляб“ сподели, че имат индикации за такъв хляб на пазара в Добрич от няколко седмици. Тези дни той е пуснат и в Силистренския район.

„Още в началото на януари засякохме в селата около Добрич, но в много малко на брой обекти. След това явно са разширили периметъра. Тогава засякохме, че хлябът е голям и го изтеглихме и установихме, че е 650 грама в опаковки от 500 грама“, обясни той.

Средните цени в търговската мрежа в Добрич на 500-грамов хляб са 1,30 лева, 600 гр – 1,40 лева, а 650 гр – 1,50 лв. 700-грамовият хляб е 1,60 лева.

„Разбираемо е клиентът, който купува 500-грамов хляб и види, че този е по-голям, да го предпочете. Някои започват да ги теглят и виждат, че са 650 грама. Казват си, че е страхотна промоция и спестява 20 стотинки“, коментира търговецът.

Дъмпингът неминуемо води до спад на продажбите на местните производители. „Целта е завземане на пазар, унищожаване на производител. Ще се отрази на всички производители от региона“, коментира той.

Според Спиридон Спиридонов, собственик на фирма „Йоса“ Стефаново, подобна ситуация не може да не го притеснява, защото означава, че ще трябва да освободя 30 души от работа.

Свързахме се с „Тервел груп“ ЕООД Ямбол. Търговският представител Георги Георгиев потвърди, като обясни, че са имали проблем с делителната машина, която е теглила на един грамаж. Твърди, че машината вече е подменена. Според Георгиев това е било само за два-три дни, като увери, че ситуацията няма да се повтори. Не сме целели да правим дъмпинг, заяви той.

Според Тодор Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите – Добрич вече от година на пазара в област Добрич влизат фирми не само от Ямбол, но и от Троян, Севлиево, Стражица. След като „Савимекс“ затвори завода си, хляб в региона се доставя от цяла България“, коментира той. Според него по този начин се цели да се завладее пазарът в Добруджа, да се изместят местните производители.

„За съжаление, това устройва клиентите, тъй като цената е по-ниска, а какво има в хляба явно не ги интересува“, коментира той.

Според браншовика не е изключено хляб, който се продава на дъмпингови цени, да се произвежда от украинска пшеница, която идва на безценица в България. „На пазара има много евтина пшеница, от която брашното се произвежда с други цени“, коментира Тодор Няголов.

Тодор Няголов смята, че ситуацията с дъмпинга на цените на хляба има нужда от специално отношение на властите и би следвало Комисията за защита на конкуренцията да се задейства.  

c