Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

НАН: В Нигерия призовават за използване на спортния туризъм за ускоряване на развитието на Африка

Нигерийският сенатор Джон Оуан Енох, министър на развитието на спорта, и Пол Едех, спортен администратор, призоваха за инвестиции в спортния туризъм, за да се ускори социално-икономическото развитие на Африка, предаде нигерийската новинарска агенция НАН.
Спортните администратори се присъединиха към други заинтересовани страни, които изразиха тази позиция на церемонията по връчването на наградите за спорт и туризъм в Африка (ASTA) през 2024 г. в Абуджа.
С наградите за спорт и туризъм в Африка, връчени на церемония под надслов „Спортът като катализатор за ускорено развитие на туризма в Африка“, са отличени 16 души с изключителен принос за развитието на спорта и туризма в Нигерия и цяла Африка, предаде НАН.
Енох подчерта нуждата от фокус върху развитието на спорта и туризма, за да се ускори икономическото развитие на Африка.
„Това събитие подчертава огромният потенциал, който спортният туризъм има за развитието на Африка. Спортът и туризмът са две динамични индустрии, които могат да служат като силен катализатор за икономическото развитие на Африка“, каза той.
„Те притежават тактическата способност да строят мостове между култури, да стимулират икономическия растеж и да създават нови предизвикателства“, каза Енох.
Министърът подчерта нуждата спортът да бъде възприеман като голям бизнес и да се инвестира повече в спортна инфраструктура и събития.
По-рано Пол Едех, председател на Футболната асоциация на щата Бенуе (BSFA), получател на награда ASTA, каза, че наградата допълнително ще го амбицира да развива спорта в Нигерия.
„За мен е рядка привилегия да изпитам такъв вид награда. Ще продължа да търся начини за развитие на спорта, но най-вече футбола“, каза той.
„Естествено като председател на Футболната асоциация на щата Бенуе, наградата ме амбицира да развивам играта от най-ниско ниво и да подкрепя жените в спорта“, каза Едех.
Едех каза, че са завършени плановете за спортните награди за жени на Футболната асоциация на щата Бенуе, насрочени за юни, като междувременно ще се фокусира върху футболни турнири в щата.
На събитието са присъствали редица заинтересовани страни от спорта и туризма, както и дипломати, и представители на промишлеността.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и НАН)

c