Бизнес Водещи новини Фирмите в Добрич

„НикосХранинженеринг“ от Добрич печели доверието на клиентите и партньорите си от цял свят

„НикосХранинженеринг“ ООД е семейна фирма, основана преди 25 години. Днес компанията се управлява от Радослав Рачев, който е управител на компанията и се занимава основно с производствената дейност, с  продажби и отношения с клиенти. Сестрите Юлия и Мирослава се занимават с финансите и с цялата оперативна дейност по отношение на доставка на материали, отношения с доставчици, транспортни услуги.

Първоначално компанията е създадена, за да извършва ремонти в един от най-големите млекопреработвателни заводи на Балканите – „Сердика”-Добрич.

„Когато баща ми основава компанията, възниква нужда от ремонтни дейности в завода. Той имаше познати – заварчици, шлосери, и се захванаха с тази дейност. След това фирмата започна постепенно да се разширява. Един клиент те препоръчва на втори, така се разширихме. Естествено, първо в България. След това, през 2000 година, когато завърших университета и се върнах да работя тук, започнах да се занимавам с външнотърговските отношения”, разказа за Про Нюз Добрич Радослав Рачев.

Първоначално работел в общи звена във фирмата. Впоследствие намерил потенциален партньор в Румъния. „Това беше първата държава, на чийто пазар навлязохме, след като аз започнах да се занимавам с външно-търговски отношения. Реших, че само Румъния не е достатъчна, и заминах за Кения. Там намерихме добри партньори. Така вече повече от 20 години работим там. Имаме трайно присъствие с представители, сервизни техници в доста държави”, сподели управителят на „НикосХранинженеринг“ ООД.

Фирмата работи в сферата на машиностроенето, специализирала се е в производството на оборудване за хранително-вкусовата промишленост, основно за млекопреработка.

„В сравнение със световната картина, в България млекопреработвателната промишленост е по-скоро слабо развита – като капацитет на заводите, а и като разнообразие на продуктите. Понеже сме по-скоро малък пазар и заводите не са големи, те не са в състояние да правят големи инвестиции, за да можем да разчитаме само на българските си клиенти. Всъщност, почти се стараем да не работим на българския пазар”, коментира той.

Голяма част от продукцията е предназначена за износ. През последните години се експортира 95-98 % от произведеното от добричката фирма.  Тя има трайно присъствие на континентите извън Европа. Работи почти на целия африкански континент, също и в Азия – Близкия Изток и Централна Азия, в Далечния Изток навлиза сега. Има клиенти и в Европа, но те не съставляват съществен дял от общите продажби и обороти. Работи също в Северна и Южна Америка.

„Африка и Азия, Близкият Изток, са основния ни фокус. Със сигурност, ако засилим работата си и на другите места, където имаме присъствие, ще бъдем по-успешни. Но, се стараем да контролираме растежа си, защото, ако е неконтролируем, той крие рискове, превръща се в бумеранг“, коментира пред ПроНюз Добрич Радослав Рачев.

Компанията се фокусира в проектната работа. „По-интересните проекти за нас са да реализираме едно предприятие от началото до края. Дава ни се площадка – със или без сграда, след което ние дооборудваме до етапа, в който тя заработи и реализира продукция. Това е не само технологичната част за преработка на мляко и производство на млечни продукти. Когато се захванем с такъв проект ние правим всички технологични планове, подготвяме всички инженерни сметки за консумация на електроенергия, енергоносители. Осигуряваме необходимия ресурс, за да оперира едно предприятие. Поемаме и тяхната доставка. Понякога се занимаваме дори с това да търсим опаковки, да разработваме маркетингова стратегия”, добави управителят на „НикосХранинженеринг”.

От тази възможност се възползват основно клиенти в чужбина. Компанията работи сериозно в Кения, Етиопия, Уганда, Гана, има проект в Конго, в Северна Африка също – в Алжир, Тунис, както и в Близкия Изток – Саудитска Арабия, Катар, Дубай. В момента има проект в Ирак, преди две години са работили в Афганистан. Има стабилни партньорства в Узбекистан, Киргистан, Казахстан. 

За нас по-интересно е да изпълним един проект от началото до края, сподели Радослав Рачев. „НикосХранинженеринг” има партньорство с американска компания, която е световен концерн. „Работим много плътно с тях в Близкия Изток. За две години станахме  доставчик на част от машините, т.нар. инегратор – има места по света и обекти, където те не могат да работят, като Ирак, Дубай, Катар, Либия. Реализират проектите през нас, а нашият ангажимент е да купуваме от тях това, което може да се внедри в тези проекти като оборудване. Това партньорство се засилва все повече. За нас те са доверен и доста надежден партньор, който ни отваря много врати”, разказа още управителят на добричката фирма.

„НикосХранинженеринг” произвежда и оборудване, различно от това за млекопреработвателната промишленост.

„Имаме някои попадения при преработка на храни като шоколад, мед, сокове. Някои технологични процеси в хранително-вкусовата промишленост – специфични процеси, които обхващат много сфери. Имаме универсални съоръжения, които намират приложение не само в една индустрия. Но, не това е нашият фокус”, сподели Рачев.

„НикосХранинженеринг” има партньорство и с австрийска компания, с която заедно работят по реализацията на най-големият частен проект за ново предприятие в Узбекистан. „Това е първият ни клиент, заради когото започнахме да работим в Узбекистан. Тогава направихме малко разширение на съществуващия завод. След това продължихме да работим, изпълнихме още няколко проекта и клиентът ни остана доволен. Сега, когато дойде време за реализация на новия проект, те пак се доверяват на нас”, каза Радослав Рачев.

Компанията предвижда да разшири производството си и да назначи още работници. Това ще се случи по проект „Подобряване на производствения капацитет на НикосХранинженеринг ООД”. Общата му стойност е 1 060 000 лева, а делът на самофинансиране възлиза на една трета, спрямо общите допустими разходи. Финансирането е по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020. Очакванията са през 2020 година, в резултат от успешното изпълнение на инвестицията, производствения капацитет да бъде увеличен, производствените процеси да бъдат оптимизирани, да бъдат открити допълнителни работни места и да се подобрят условията на труд.

Това е вторият проект с европейско финансиране, който „НикосХранинженеринг” реализира. През 2016 година компанията модернизира производството си по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP002-2.001 “Подобряване на производствения капацитет в МСП“, като внедри 12 бр. машини, които утроиха производствения ѝ капацитет. Последвалото от това устойчиво присъствие на традиционни и нови пазари позволи откриването на 25 нови работни места.

„Нуждата от новата инвестиция възникна от анализ на някои тесни места в производството ни. Установихме, че, за да искаме да сме на по-добро ниво като качество, за да можем да механизираме, да автоматизираме процесите, трябва да бръкнем много назад във веригата, да поправим недостатъци. Със или без проекти ние щяхме да реализираме тази инвестиция, защото тя е ключова за дейността ни. Възползвахме се от оперативната програма”, каза Радослав Рачев.

Около 20% от цялата инвестиция ще се използва за закупуване на проектантски софтуер за оборудване за хранително-вкусовата промишленост. В компанията работят 7 специалисти, които работят с такъв софтуер. Предстои да се закупят общо 10 лиценза. Ако всичко се развива по план, ще закупим още, добави управителят.

80%от стойността на инвестицията ще е в машини за металообработка. Това са основно компютъризирани машини, които могат да работят в синхрон с новия софтуер. Така всичко, което се разчертава, ще може да се пуска за обработка към компютъризираните машини. Едната от тях е абразивен воден джет за разкрой на листов материал. Такава в региона няма, тя е уникална – реже всякакви твърди материали с вода и абразивен пясък. Другите машини са специфични – за производство на цилиндри, за заготовки за някои от съоръженията ни.

„Идеята да направим инвестицията е, че ще успеем да подобрим производството на детайлите т.е. ще ги правим доста по-бързо, което ще ни даде възможност да разширим капацитета си”, каза Радослав Рачев.

Успоредно на модернизацията на производствената база и наемането на нови кадри, се осъществява и разширяване на отдела програмисти. „Сега изцяло всички програмирания за нашите инсталации  ги правим сами. Чуждестранните ни партньори гледат изключително положително на това”, каза Рачев.

Към днешна дата компанията има подсигурена работа за няколко месеца напред. Идват и нови поръчки, които също трябва да бъдат обезпечени. За тази година натовареността на завода е подсигурена. А, ръководството се надява, така да продължава и занапред.

С новият проект ще се ангажират допълнително10-15 работници. „Смятам, че с правилното обучение във фирмата, с промотирането на служителите от едно на друго ниво, проблемът с кадрите не е толкова съществен. Има недостиг, има дефицит, но няма как да се вземе човек буквално от улицата и той да започне да работи от първия ден и да е незаменим. Не обърнеш ли нужното внимание на кадрите си, не се получава”, счита Радослав Рачев.

Затова през последните две години компанията инвестира в модернизация на инфраструктурата – облагороден е районът на завода, изграден е закрит паркинг за автомобилите на всички служители, отделение за велосипеди и мотори, правят се нови съблекални, стаи за почивка с кухненски кът и т.н. Стараем се да предлагаме европейски условия на работа, каза Рачев.

Целта му е да се поддържа екип от по-млади хора. Немалка част от  екипа на фирмата е във възрастовата граница – 30-45 години. Не са малко и тези, които са се завърнали от чужбина.

„Дадох възможност на хора, които искаха да отидат да работят зад граница, ако размислят, да се върнат на старата си работа. От десетина човека, само един остана в Германия. Другите се върнаха”, каза Радослав Рачев.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *