Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Роденото в Добруджа малко кресливо орле Илия се завърна в България

Две години след като се появи на бял свят орлето Илия се завърна на родна земя. Рано тази сутрин малкият пътешественик премина през българо-турската граница и вече се намира в близост до Бургас.

Кресливото орле се излюпи през 2022 година в гнездо до добричкото село Александрия. Очаквахме то да се върне у нас през миналата пролет, но птичката остана на територията на южната ни съседка и есента оттам отлетя за Африка. Но ето че днес, след като премина границите на 14 страни, Илия отново е в България. Остава да разберем дали ще свие гнездо до родното си място или ще избере ново, като на този въпрос ще ни отговорят в следващите дни орнитолозите, които работят по проекта „Земите и горите на орела“. Благодарение на него Илия получи предавател и вече две години следим миграцията му до Африка и обратно.

Днешният ден е свързан с още едно събитие по проекта. Със занятие в първи клас на III ОУ „Димитър Благоев“ беше даден старт на новия урок за кресливия орел, който е разработен от експерти на БДЗП и СИДП. 250 деца от шуменското училище ще имат шанс да учат с горските педагози и чрез интересни игри ще разберат с какво се храни този вид, каква е окраската му и как отглежда малките си. Всички ученици ще получат и интересен плакат с много задачи, за да не забравят наученото в клас.

 

c