Бизнес Развлечение

Кой е световният №1 по богатство през 2019?

Съоснователят на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс за първи път от над две години оглави индекса на Блумбърг на милиардерите, изпреварвайки ръководителя на най-голямата компания за онлайн търговия Амазон (Amazon) Джеф Безос, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от БТА.

Състоянието на Гейтс се оценява на около 110 милиарда долара, а на Безос – на 109 милиарда долара. Тройката на най-богатите хора в индекса на милиардерите на Блумбърг оформя ръководителят на френския гигант за луксозните стоки Луи Вюитон Моет Хенеси (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно с богатство на стойност 102,7 милиарда долара.

Бил Гейтс / снимка: time.com

Блумбърг отбелязва, че за растежа на доходите на Гейтс може да е повлияло решението на министерството на отбраната на САЩ да даде на Майкрософт, а не на Амазон, договор на стойност 10 милиарда долара за облачни услуги. След обявяването на решението на Пентагона на 25 октомври, акциите на компанията на Безос поевтиняха с 2 процента, а на Майкрософт поскъпнаха с 4 на сто.

Индексът на милиардерите на Блумбърг е рейтинг, който се обновява всеки ден от агенция Блумбърг. Той прави оценка на личното състояние на 500-те най-богати хора в света по няколко показателя, включително пазарни котировки на активите, които притежават.

Акциите на Майкрософт поскъпнаха с 48 процента тази година, увеличавайки стойността на 1 процент, който притежава Гейтс. Останалата част от богатството му идва от продажба на акции и инвестиции.

Кога е живял и кой е най-богатият човек в историята на човечеството?

Джеф Безос щеше да е много по-богат, ако не се беше развел със съпругата си Макензи Безос. Двойката обяви, че се разделя през януари, като Макензи получи една четвърт от общата им собственост в Амазон през юли. Нейното чисто богатство спадна до 35 милиарда долара в петък.

Джеф и Маккензи Безос

Всъщност, Бил Гейтс можеше никога да не отстъпи първото място в класацията на най-богатите, ако не беше неговата филантропска дейност. Според финансовите анализатори, той е дарил над 35 милиарда долара на фондацията “Бил и Мелинда Гейтс” от 1994 година.

Бил Гейтс

Нека припомним, че от 2001 до 2007 година Бил Гейтс оглавяваше еднолично класацията на най-богатите 500 в света. През 2008 година, там се възкачи американският милиардер Уорън Бъфет. 2009-а отново №1 беше за съоснователя на Майкрософт. От 2010 до 2013, класацията беше оглавявана от мексиканския мултимилиардер Карлос Слим. Поредното връщане като №1 за Бил Гейтс се случи от 2014 до 2017 година. През 2018 и до средата на 2019 година, собственикът на мегакомпанията “Амазон” – Джеф Безос, се възкачи на най-високото място в класацията на най-богатите хора на планетата.

  • Карта с разпределение на най-богатите хора през 2019
Географско разпределение на най-богатите хора през 2019 година

Източници: dir.bg и forbes.com

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *