Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Кога е живял и кой е най-богатият човек в историята на човечеството?

В своето развитие човечеството преминава през периоди, белязани от велики личности. Всеки  от тях се е отличавал по своеобразен начин, но същевременно всички са се подчинявали на един общ стремеж - съсредоточаване на власт и богатство. Ако започнем с източните владетелите и египетските фараони, преминем през тракийските и римски императори, ще достигнем до кралете и царете на Франция, Португалия, Русия, Испания или Англия. Нека сложим в сметките и диктаторите от по-ново време - все хора, успели да съсредоточат власт и богатство под свой контрол. И все пак - кой от тях е бил най-богатият и по кое време е живял?

Нека най-напред определим, всъщност какво отличава императорите в древността, от управляващите империи в новото време?

Най-простият отговор е - личното състоянието/богатство.

При определяне на подредбата по този критерий (лично благосъстояние/богатство), мнозина посочват като безспорен лидер великият Александър Македонски - управлявал и властвал над най-голямата империя в познатата човешка история. Но, така ли е наистина? Действително, богатството на Александър е било неизмеримо, както и това на много други преди и след него, останали в историята като Велики. Най-любопитното в статистиката, свързана с личното богатство на определени "избрани" от по-ново време е фактът, че като еквивалент на богатство, финансовото им състояние надминава в пъти състоянието на именитите техни предшественици от древността. И ако дотук съществуваше дилема, то данните неумолимо опровергават всякакво съмнение - новите свръхбогати притежават лично състояние, равняващо се на богатствата на поне няколко от Великите в миналото, взети заедно. [caption id="attachment_19873" align="alignleft" width="1100"] Джеф Безос[/caption] Прегледът на последните актуални данни едва ли би оставил изненадани много хора заради рекордните постижения на една личност, открояваща се на съвременния световен хоризонт - мистър Джеф Безос. Като вземем предвид неконтролируемия растеж на чудовищно огромния онлайн магазин Amazon и главоломното развитие на Blue Origin - само две от компаниите на световния магнат, ще установим с огромна доза учудване факта, че състоянието на г-н Безос вече надвишава $150 000 000 000. А, това го превръща в най-богатият човек в съвременната човешка история. Да, той живее в наше време, а дори може да се каже, че ние живеем по негово време - времето на най-богатите хора, живели на тази планета. Оглавявалият доскоро класацията за финансово личностно богатство Бил Гейтс - съосновател на компанията Microsoft, вече изглежда "скромно" със своите $55 000 000 000 по-малко, според анализите на "Блумбърг" и "Форбс". [caption id="attachment_19875" align="alignleft" width="440"] Джеф Безос / Бил Гейтс[/caption] По-детайлен финансов анализ сочи, че 54-годишният Безос задминава и предишни постижения на Бил Гейтс, който през 1999 г. успя само за кратко да преодолее психологическия праг от $100 милиарда, в разгара на т.н. дотком балон. [caption id="attachment_19877" align="alignleft" width="440"] Джак Ма[/caption] С други думи, главният изпълнителен директор на Amazon  и Blue Origin е по-богат от всеки друг човек в света – със 100-процентова сигурност от 1982 година, времето когато Forbes започва да провежда анализи и публикува първия си рейтинг на най-богатите хора.
  • Само през настоящата 2018 г., личното състояние на Джеф Безос се е увеличило с невъобразимите $52 милиарда - печалба, която сама по себе си е повече от общото богатство на Джак Ма - шеф на китайския Alibaba Group Holding и считан за най-заможния човек в Азия.
  • Освен това, личното състояние на Безос надвишава дори богатството на най-влиятелната династия в света - семейство Уолтън, притежаваща общо $151,5 милиарда.
„Трудно е дори да си представите тези суми, тъй като сами по себе си те са изумителни”, споделя Майкъл Коул - изпълнителен директор на Cresset Family. Немислимо е дори, човек да си представи, какво би могъл да си позволи притежаващият такова концентрирано богатство и власт.
  • Според публикуван доклад на Федералния резерв, 1% от най-заможните фамилии в САЩ са контролирали 38,6% от богатството на страната, срещу едва 22,8%, разпределени в ръцете на 90% от населението (справка за 2016 г.).
  • В световно изследване на Oxfam International за миналата година е констатирано прогресиращо увеличение на разликата в притежанието на финансовия ресурс - над 80% от доходите постъпват в сметките на около 1% от световното население.
Нека се върнем обаче към Джеф Безос - безспорно, явление в съвременната обществено-икономическа действителност - и към някои от увлеченията на фамозния мултимилиардер. Компанията Blue Origin, чийто собственик е най-богатият жив човек на планетата, наскоро разкри своите планове за идната година, когато смята да организира първите суборбитални пътнически полети с продължителност от около 11 минути. „Всички казват, че когато излетите в Космоса, това напълно ви променя. Завръщайки се, космонавтите също говорят за това. Страхотно е – да видиш Земята, атмосферата”, заяви наскоро г-н Безос пред USA Today. За да реализира този свой замисъл, компанията започва още през 2012 година разработка на ракетата-носител New Glenn. През 2016-та бяха оповестени част от нейните технически характеристики – ще бъде дву или тристепенна, с височина 73 метра и диаметър 7 метра. Първата степен ще е оборудвана с революционните двигатели "BE-4" - разработка на Blue Origin. Точно тази първа степен от ракетата ще бъде предназначена за многократни полети. Дългосрочната цел на Безос е, чрез милиардите, които инвестира в Blue Origin, да да направи компанията печеливша, намалявайки цената на извършваните космически полети, с цел милиони хора да живеят и работят отвъд пределите на Земята - амбициозно, не може да се отрече. За хората, които следят развитието на космическите технологични изследвания, са известни достиженията на Ричард Брансън, Елън Мъск и редица други предприемачи, за реализиране и на търговски пътувания в космоса. [caption id="attachment_19881" align="alignleft" width="1004"] Джеф Безос / Илън Мъск[/caption] Неотдавна Илън Мъск (собственик на SpaceX и Tesla) заяви, че хората трябва да заселят Марс, за да спасят цивилизацията, в случай на земен апокалипсис. Не мина много и Джеф Безос лансира подобна идея - според него, в бъдеще милиони хора ще живеят и работят извън пределите на Земята. „Ние действително еволюирахме толкова, че да се превърнем в пионери. Новите светове са един от начините за съхраняване на старите. Така и трябва да бъде.” - заяви Безос в интервю за Business Insider. По думите му, хората винаги са изпитвали необходимост от усвояване на нови и нови хоризонти. „Искам да видя милиони хора, живеещи и работещи в космоса” - мечтае Джеф Безос. Същевременно, той не желае да се ангажира с прогноза, кога може да се случи космическото бъдеще на хората, а и не смята, че това е това е нещо, с което следва да се бърза.

Какъв е най-богатият човек на планетата, в своя личен живот?

[caption id="attachment_19883" align="alignleft" width="1003"] Маккензи и Джеф Безос[/caption] Джеф Безос е безкрайно амбициозен и отворен относно бизнес идеите и стратегиите си, но не така стои въпросът, когато трябва да говори за своя личен живот. Това е характерна черта за повечето от влиятелните личности. Освен факта, че е баща на четири деца - три момчета и една дъщеря, на възраст между 12 и 16 годни, за семейство Безос не се знае почти нищо друго. Семейство Безос - Джеф, съпругата му и четирите деца живеят в имението си в Сиатъл, щата Вашингтон. "Пожелаваме си всичките ни деца да останат да живеят тук с нас и занапред" - споделя в едно от редките си интервюта съпругата на мултимилиардера. Двамата се запознават, докато работят в съседни фирмени офиси в търговски административен център, а през 1993 година Маккензи приема предложението на Джеф и на пръста ѝ грейва годежен пръстен, превръщайки я почти в г-жа Безос. Три месеца по-късно през същата година, двамата сключват брак на скромна сватбена церемония сред тесен кръг свои близки.

Какво още е известно за най-богатата личност на планетата:

  • Роден е на 12 януари 1964 г. в Албъкуерк, щат Ню Мексико в САЩ
  • Отгледан е от своята родна майка Жаклин и нейния втори съпруг Майк Безос
  • Завършва образование в Университета Принстън, със специалност електроинженерство и компютърни науки
  • През 1986 г. започва работа като компютърен инженер на Уолстрийт
  • Собственик е на най-голямата онлайн платформа за търговия Relentless.com, станала световно популярна под името Amazon.com
[caption id="attachment_19884" align="alignleft" width="961"] Джеф Безос - в началото/ сега[/caption] До миналата 2017 година, собственото му финансово състояние от $82 000 000 000 го определяше като третият най-богат човек на планетата. Какво от тук-насетне следва за Джеф Безос - човекът с най-голямо лично състояние (за момента) в историята на човечеството - предстои да става известно, да се говори и пише.

Снимки: Блумбърг, Форбс и Блу Ориджин

c