Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

"Есетере"-Добрич затвърждава позицията си на водеща дестилерия у нас

Добрич е единственият град извън САЩ, в който американската dōTERRA притежава изцяло собствен завод. Основаната през 2008 г. в Юта компания за козметични продукти е в България от 2015 г. и досега е инвестирала 12 млн. лв. в производствени мощности, складови съоръжения и сгради под името "Есетере България".

Тази година американската компания инвестира нови 4.2 млн. лева за строителство на своята втора дестилерия за етерични масла и за административна сграда с 830 квадратни метра разгъната застроена площ. Тяхното откриване е утре, 15 юни.

"Очакваме в новата инсталация да дестилираме 25 000 кг масло от лавандула по време на кампанията, която е от 1 до 31 юли", уточни за "Капитал" управителят на фирмата Пламен Николов.

Защо в България

Изборът за инвестиции на американската корпорация в България не е случаен. Причината е излизането на страната ни на първо място в света по добив на лавандулово масло преди няколко години, с производство на близо 200-250 тона годишно. Европа е основен пазар за масла от лавандула и лавандин (естествен хибрид между теснолистна и широколистна лавандула), като България и Франция формират две трети от европейския експорт.

Много от пазарите също са на континента - основно Франция и Германия. Ключови пазари са също САЩ и Швейцария. По-малки количества се изнасят за страни от Югоизточна Азия, Латинска Америка, Австралия и Канада.

Началото на производството е през юни 2016, след като dōTERRA влага около 5 милиона лева в своя дестилерия за лавандула и тревни култури в Добрич - единствената в страната с лабораторно-изследователски център. Пълният й капацитет предполага преработка на около 200 тона лавандулов цвят за 24 часа и производството на между два и три тона лавандулово масло.

Общ капацитет - 210 кубични метра

Вече изградената втора дестилерия е точно копие на съществуващата – разположена е на около 2000 квадратни метра площ, с 12 дестилационни апарата по 5.5 кубични метра за изваряване на етеричномаслени култури. Производствената база работи в непрекъснат целогодишен режим, като екипът, използваните технологии и цялата инсталация са изцяло български.

Двете мощности осигуряват на "Есетере България" 210 кубични метра общ капацитет за преработка на три вида масла: сини, жълти и от смоли (тамян и смирна).

Работещите на постоянен трудов договор в българската фирма са 90, а други 90 са сезонно наети за по шест месеца в годината. Втората дестилерия осигурява 100 нови работни места. "Хората са назначени и вече се обучават", уточни Пламен Николов.

От България, Сомалия, Етиопия, Хавай

Българското дружество продава готовата продукция само на компанията майка – dōTERRA, която всяка година увеличава заявените количества.

По правило бизнесът с преработка на масла е сезонен. "За разлика от повечето дестилерии, които работят 2-3 месеца в годината, "Есетере" обаче работи 12 месеца, без прекъсване, денонощно, защото непрекъснато набавя суровини от други пазари", казва Пламен Николов.
Основните доставки идват от България - лавандула, маточина, чубрица, роза, лайка, бял равнец, кориандър, резене, здравец. Компанията има изградени стабилни връзки с фермери и подписва многогодишни договори за преработка на продукцията им. Това, което се внася, идва от целия свят. От Сомалия и Етиопия идват тамян и смирна, от Северна Америка - кора от бреза, а от Хавай - сандалово дърво.

"Най-търсени са лавандула и тамян, които се използват за ароматерапия и намират все по-голямо приложение във фармацевтичната и козметичната индустрия", коментира Николов. Той не се ангажира с прогнози за тазгодишната реколта от лавандула, но обобщи: "Сметката е проста - ако е сухо и слънчево, реколтата е добра. Ако вали, както беше през юни миналата година, реколтата ще е слаба."

95% ръст на приходите

Според последния публикуван в Търговския регистър доклад за дейността през 2017 оборотът на "Есетере България" нараства над три пъти до почти 31 млн. лв. спрямо предходната година, а печалбата достига 3.573 млн. лв. срещу 824 хил. през 2016. "За 2018 година отбелязваме 95% ръст на приходите спрямо 2017, печалбата расте пропорционално", обяви Пламен Николов.

"Желаем да затвърдим позицията си на водеща дестилерия в страната, както и да участваме активно в стабилизирането на етеричномасления бизнес в България. Много е вероятно да увеличим още дестилационния си капацитет, но засега нямаме конкретен план, това зависи и от растежа на фирмата майка", коментира още Пламен Николов.

Според него компанията няма интерес да влиза в земеделието и ще остане преработвател. Сред възможните инвестиции през 2019 е изграждането на малка дестилерия за рози в района около Казанлък.

Източник: Капитал

c