Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

„Хидрострой“ е една от трите фирми, с които Община Добрич има рамково споразумение

Договори за близо 3 милиона лева изпълнява в момента фирмата на Велико Желев за Община Добрич

За последните пет години Община град Добрич работи с фирма „Хидрострой“, които са един от трите изпълнители по Рамково споразумение за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Строителство, основен ремонт, реконструкция, рехабилитация и текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община град Добрич“.

Това съобщиха от Общината в отговор на наше запитване относно това колко договора е изпълнила за Община Добрич през последните пет години фирма Хидрострой.

Става ясно, че в момента „Хидрострой“ изпълнява три договори с Община град Добрич, които са на обща стойност  2 983 551 лева.

Те са:

1.  "Строителство, основен ремонт, реконструкция, рехабилитация и текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община град Добрич". Рамково споразумение ДОП-165/04.08.2021 г. – възлагане по рамковото споразумение по ОП 3: „Изкърпване на уличната мрежа на град Добрич в Район „ЦЕНТЪР – СЕВЕР 1, 2, 3“ – улиците в района с граници бул.“25-ти септември“/вход от с. Победа/,  бул. “Русия“, бул.“25-ти септември“ /на север от кръстовище с бул. “Русия“/, бул. “Трети март“, бул. “Добричка епопея“,  ул. “Калиакра“, Републикански път ІІ-97 при км 4+300, Районът включва и улиците в кв. "Рилци" – на стойност 1 000 000 лв.

2. „Строителство, основен ремонт, реконструкция, рехабилитация и текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община град Добрич“ – възлагане по рамковото споразумение по По ОП 1 „Основен ремонт на ул. „Ген. Колев“; ул. „Захари Стоянов“; ул. „Кап. Андреев“; ул. „Майор Векилски“; ул. „Райко Цончев“; ул. „Ален мак“; ул. „Райко Даскалов“ и ул. „Руен“ – на стойност 1 921 579 лв.

3. "Упражняване на авторски надзор по време на строителство за основен ремонт на ул. "Ген. Колев", ул. "Захари Стоянов", ул. "Кап. Андреев", ул. "Майор Векилски", ул. "Райко Цончев", ул. "Ален мак", ул. "Райко Даскалов" и ул. "Руен" – на стойност 1 800 лв.

На въпрос дали при осъществяване на заявените намерения на собственика на "Хидрострой" Велико Желев да изнесе бизнеса си от България, това ще се отрази на тези договори, от Общината заявиха, че това няма да се отрази на действащите договори. Страните ще продължават да изпълняват насрещните си задължения. Няма необходимост да се предприемат, каквито и да било мерки на този етап, заявиха още от администрацията.

Председателя на съвета на директорите на „Хидрострой“ Велико Желев обяви преди дни, че планира да премести бизнеса си изцяло извън България. Според шефа на строителната компания "Хидрострой", чиято основна дейност е строителство на пътища с обществени поръчки, в България бизнес не може да се прави заради намесата на политици. Думите на Желев дойдоха след освобождаването му от ареста срещу парична гаранция от 20 000 лева. По-рано той беше задържан по обвинение за нанасяне на телесна повреда, което после беше преквалифицирано в изнудване. Часове преди ареста на Желев прокуратурата съобщи, че е поискала от МВР и от Министерството на регионалното развитие информация за нередности в строителството на пътища.

c