Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

„Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“ е вече на книжния пазар

Излезе от печат книгата „Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“. Творбата е на книжния пазар с клеймото на Издателство „Славена“.

„Фар Шабла е най-старият, най-високият, най-колоритният български фар. Той е най-източната българска географска точка. Тук новата година астрономически идва първа в у нас. За фара са писали мнозина историци, журналисти, краеведи, географи, утвърдени имена и начинаещи. Той е вдъхновявал (и ще продължи да вдъхновява!) много поети и художници. Не съм критик – литературен или художествен, но ще отделя място за нашите – местните: Георги Давидов, Стефан Жечев, Александър Александров и Коста Костов. Каквото и да се напише за фар Шабла, все ще е малко, но това не означава, че не бива да опитваме да добавяме към тази история това, което вече знаем. Още повече, убеден съм, че имам и моралното право на това“, пише в предговора авторът Наньо Нанев.

Той е служител в Хидрографската служба от 1 януари 1992 година и оттогава е свързан с най-величествения ни черноморски фар.

За Нанев службата на Фар Шабла не е просто работа за трупане на трудов стаж. Той използва всякакво време, за да проучи историята на фара, познава всяка педя от неговата конструкция, полага непрекъснати грижи за действащата техника. Негова идея е създаването на малка музейна експедиция във фаровата кула, която да бъде достъпна за граждани в дните на отворени врати. Началото е поставено и всеки посетител се учудва как тук са успели да опазят оригиналната въртяща глава на фара, производство на шведската фирма AGA, осветявала фара от 1934 до 1957 г.

Книгата не е само за техниката на Фар Шабла, но и за хората, които я поддържат. В това отношение впечатлява разказът за семейството фаропазачи Иван и Тодорка Хаджииванови, започнали службата си тук на 1 юли 1949 г. и преминали в пенсия на 31 декември 1991 г. Дядо Иван доживява до 101 години и до края на дните си се радва на почитта и уважението не само на неговите наследници – фаропазачи, но и на командването на Хидрографската служба, и на обществеността в гр. Шабла“, пише Атанас Панайотов в уебсайта на Военния телевизионен канал към Министерството на отбраната.

Очаква се в Шабла да се състои премиера на книгата.

c