Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

„Двореца“ в Балчик открива Дни на румънската култура с изложба „Румънски традиции“

С изложба „Румънски традиции“, която ще бъде открита утре, 22 юни, в Каменна зала, Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик поставя началото на Дни на Румънската култура.

Експозицията включва картини на Виталие Бутеску, Вали Ирина Чобану, Мария Жарда и Дмитрий Мураховски, които представят румънската идентичност чрез разнообразие от народни носии, колоритни пейзажи и два портрета – на кралица Мария и крал Карол, казват от културния институт. „Румънски традиции“ може да бъде разгледана до 2 юли, неделя.

По време на откриването актрисата Клаудия Мота ще изпълни фрагмент от мултимедийния спектакъл „Кралски монолог“, който предлага безпрецедентно пътуване в живота на румънски културни личности и национални символи като Михай Еминеску, поетесата Кармен Силва, Константин Бранкуш и Чела Делавранча.

Дните на румънската култура ще продължат с традиционни танци от северната ни съседка в изпълнение на фолклорен ансамбъл „Дорулецул“ на Открита сцена – Двореца на 1 юли, събота.

Основан през 1990 година от майстора-хореограф проф. Щефан Коман, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Дорулецул“ наброява над 200 деца на възраст от 4 до 18 години. Организирани в 9 възрастови групи, малките артисти усвояват уменията на танцовите движения и тайните на традиционното добруджанско хоро, пренасяйки по този начин съкровището на добруджанския и румънския фолклор. Техният репертоар включва над 50 традиционни танца от Добруджа, Мунтения, Молдова и Олтения, казват от „Двореца“.

За 24-годишната история на състава в него са членували над 2000 деца. Ансамбъл „Дорулецул“ е инициатор на най-важния международен детски фолклорен фестивал „Peştișorul de Aur“ („Златната рибка“), който се провежда от 1993 г., достигайки XXVII издание през 2019 г. Той събира в устието на Дунав над 1500 деца носители на фолклор от страната и чужбина. „Дорулецул” е участвал в международни фестивали в редица държави, сред които Румъния, България, Украйна, Франция, Сърбия, Грузия, Гърция, Република Северна Македония, Нидерландия, Молдова, Полша, Унгария, Турция, Кипър и Хърватска.

Проект „Дни на румънската култура в Двореца – Балчик“ се реализира в партньорство с най-стария културен център в Румъния – „Михай Еминеску“, основан през 1939 година от Кралската културна фондация „Принц Карол“. От 2020 г. той е институционален партньор на ЮНЕСКО.

 

c