Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Зрелостници от Езиковата гимназия в Добрич получиха дипломите си по немски език (СНИМКИ)

Двадесет и девет зрелостници от Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич получиха своите дипломи по немски език на емоционално тържество в Огледална зала „Нели Божкова“. Свидетелствата връчи Регина ауф дем Берге, консултант по немски език за региона към Посолството на Федерална република Германия.

„Днешното тържество е един ярък израз на способността и ентусиазма, с които вече 52 години учители и ученици от Езикова гимназия „Гео Милев“ отстояват името и авторитета на нашето училище в областта на немския език и култура. Особена гордост за нас са Велин Друмев и Симеон Симеонов, които ще получат стипендията „Йордан Парушев“, предоставена ни от Общински съвет град Добрич за първенци на випуска“, каза директорът на учебното заведение Миглена Василева.

Двамата стипендианти, заедно с Бирджан Сали и Стела Илиева, са класирани на националния кръг на олимпиадата по немски език, като Велин Друмев и Стела Илиева, с резултат 5,75, са в Топ 10 на най-добрите по езика зрелостници в цялата страна, заяви тя.

Немските езикови дипломи са символ на духовната близост между германския и българския народ и своеобразен мост към европейските ценности и култура, припомни Василева. „От сърце ви желая щастлив път и успех към постигане на вашите мечти. Нека това не бъде последната диплома, която ще получите. Нека да има още такива и да ви послужат в точния момент на точното място. Човечеството е признало, че най-добрата инвестиция е тази в образованието“, каза още директорът.

Гост на събитието бе заместник-кметът на Община град Добрич д-р Емилия Баева, която сподели, че и двете ѝ деца са възпитаници на Езикова гимназия „Гео Милев“ и имат немски езикови дипломи. „Зная какво е да положиш този труд и да си щастлив от това. Запазете и запомнете вълнението от този ден, от този момент. То ще ви дава сили по пътя ви напред. Запазете го, грабнете го, сложете го в сърцето си и винаги когато ви е тъжно, си спомняйте за него. Бъдете любопитни, защото без любопитство към света няма да опознаете чудото, наречено живот. Винаги проявявайте съпричастност, защото, както казва Георги Господинов, вълнението, любопитството и съчувствието – това е грамотността на сърцето“, каза д-р Баева.

Своите пожелания отправиха и учителите по немски език Маргарита Гроздева и Илияна Мавродиева.

„През годините в училище вие научихте много уроци, направихте и много грешки. Сега ви очакват по-важни уроци – тези на живота. Важното е да се опитате добре да научите бъдещите си уроци и да грешите възможно най-малко. Сега сте свободни от всички училищни задължения, свободни сте сами да решавате какво ще направите с живота си. Свободата е нещо много хубаво, но тя е и голяма отговорност. От вас зависи дали ще се възползвате от шансовете, които ви дават немският език и езиковата диплома, или тя ще остане лист хартия в някое чекмедже. Но дипломите не са всичко в живота – на човек са му нужни много качества, а понякога и малко късмет, за да успее“, каза Илияна Мавродиева. Затова тя пожела на зрелостниците „целия късмет на този свят“, сили и смелост да си поставят високи цели и да се справят с всички предизвикателства.

„Днес искам да ви пожелая нещо по-различно. Бъдете хора, които имат съвест, които винаги намират място в сърцето си за обич и добро, които никога не губят самоуважението си. Човещината няма да ви направи слаби, напротив – ще ви даде свобода и вътрешен мир. Моля ви, намирайте време не само да продължите да се учите и да градите професионална кариера. Намирайте време да се усмихвате и да обичате“, обърна се към абитуриентите Маргарита Гроздева. Тя прочете пред своите ученици стихотворението „Преди полета“, което бе написала за тях.

 

 

 

 

 

 

 

c