Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Знаят ли добричлии кой е кап. Димитър Списаревски? (ВИДЕО)

Днес отбелязваме 107 години от рождението на кап. Димитър Списаревски - героят летец от Добрич, „живата торпила“. Репортер на Про Нюз Добрич попита гражданите на Добрич знаят ли кой е Димитър Списаревски, къде се намира неговата паметна плоча в Добрич, какъв е неговият подвиг, с който се прочува и колко години се навършват от рождението му днес.

Сред запитаните имаше хора, които не бяха чували името на летеца или ако го бяха чували не знаеха нищо за него, дори, че е от Добрич.

Имаше и такива, които знаеха, че Списаревски е роден в Добрич на днешната дата, роден е преди повече от 100 години, а подвигът, с който е известен е неговата саможертва, сваляйки два самолета с цената на собствения си живот и превръщайки първата българска жива торпила.

Да си спомним за безсмъртния подвиг на капитан Димитър Списаревски 

По време на II Световна война самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, със закъснение след другите. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал. С безумно смела маневра, той сваля един бомбардировач. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва се към група от 16 Либърейтъра, но в борбата си с охраняващите го британски изтребители свършва патроните на бордовата картечница. Тогава, без колебание, той се блъска във водаческата машина. Бомбардировачът е разцепен във въздуха. Врагът е принуден да се оттегли и да хвърли бомбите си в полето.

Повечето от запитаните знаеха и мястото на паметната плоча, на която по-късно през деня деца от  програма "Еко лято" към Младежки център - Добрич поднесоха цветя и научиха повече за историята на летеца от своите ръководители.

c