Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Женски камерен хор от Швейцария гостува в Добрич за съвместен безплатен концерт с Хора на учителките

Съвместен концерт ще изнесат Хор на учителките – Добрич с диригенти Маргарита Русева-Ганева и Габриела Павлова Писанова и Женски камерен хор „Ла Дива“ от Берн, Швейцария, чийто диригент и основател е добричлийката Вилислава Господинова.

Музикалната проява, която ще се състои на 4 юли, вторник, от 18:30 часа в Огледална зала „Нели Божова“, е с вход свободен, съобщават от местната управа.  

Вече над четвърт век Вилислава Господинова е хорист и солист на операта в Берн. Талантът ѝ получава признание и от българската общност, която редовно я кани на участия в традиционните коледни концерти и други значими културни събития, организирани от посолството на Република България в Швейцария.

Като основател и диригент на „ЛА ДИВА“ Господинова събира 16 любителки на хоровото пеене, които само за три години са изнесли множество концерти в цяла Швейцария. Репертоарът им включва предимно църковна музика, но има и светска. Съставът вече може да се похвали и с първите си студийни записи.

Поканата за съвместния концерт идва от Маргарита Русева-Ганева, като своеобразният културен обмен предвижда двата колектива да се представят заедно и в Берн.

На последния фестивал на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“ в Търговище, Маргарита Русева-Ганева бе отличена с наградата „Най-добър диригент“ и грамота от Българския хоров съюз, а солистката Хана Питърсън от САЩ, която е помощник-учител в Средно училище „Св. Климент Охридски“ и стипендиант на програма „Фулбрайт“, единодушно бе избрана за „Мис Фестивал“ за артистичното си присъствие и вокални умения.

За концерта в Добрич двата хора са подготвили богата и разнообразна програма. В нея са включени песни от българския и швейцарския фолклор, ортодоксална музика, съвременни произведения. Детелина Василева-Димитрова ще акомпанира и на двата хора.

„Любопитното е, че Вилислава Господинова ще солира в „Аве Мария“ и освен това е много добър пианист, очакваме да я видим и на рояла. Именно като пианист е била солист на Български камерен оркестър – Добрич по времето на маестро Йордан Дафов“, казват от Община град Добрич.

 

c