Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Зеленчуци, плодни дръвчета, лози и зърнени култури пострадаха от градушката край Добрич

Земеделската кооперация в Дончево с провалени около 6 000 дка царевица и слънчоглед

Ниви със слънчоглед, царевица и пшеница са пострадали след градушката, която падна в събота вечерта в района на добричките села Дончево и Одринци. Ледените топчета с размер на лешник са ударили и начупили посевите, има и наводнени места в полетата, каза за Про Нюз Добрич кметът на Дончево Паун Станчев. Пораженията са около Дончево, Одринци, Драганово, има и пострадали насаждения в района на Лясково и Житница.

Провалени са площи на земеделската кооперация в Дончево - около 3 500 дка със слънчоглед и 2 500 дка с царевица. 

По думите на Станчев, всички стопански дворове в Дончево са с поражения около 50-60% на насадените пипер, домати и други зеленчуци. Засегнати са сливи, ябълки и други плодни дървета, очукани са лозите.

Местните хора отдавна не са виждали толкова силна и интензивна градушка и валеж в продължение на половин час. В село Одринци засаденото на открито в дворовете е унищожено на 50 и повече процента. Има изкъртен асфалт.

В Одринци има над 20 градинари, които професионално се занимават с това и произвеждат стока за пазара. Тяхната продукция е предимно в оранжерии и за щастие при тях няма поражения.

c