Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Завладяващ акордеонен концерт представиха Тончо Тонев и ученици от Добрич

Маестро Тончо Тонев е в Добрич по покана на школата по акордеон при НЧ „Йордан Йовков – 1870 г.“ в Добрич

Тридневният мастър клас с виртуозния акордеонист Маестро Тончо Тонев в Добрич завърши със заключителния концерт на участниците в класа. Инициативата и организацията на двудневното събитие е на школата по акордеон при НЧ „Йордан Йовков – 1870 г.“ в Добрич.

Концертът представи разнообразна програма, с която бяха показани възможностите на инструмента „акордеон“ и наученото от участници. В музикалното събитие участие взеха изпълнители на различна възраст, възпитаници както на школата при читалището, така и извън нея. 

Концертът започна с най-малкия изпълнител Пламен Петров, който е на 7 години и свири на акордеон от две години. Той е отличен с първа награда и специалната награда „най-малък участник“ от Националния фолклорен фестивал „Потомци“ в Лясковец. След него на сцената се представиха Борис Мартинов, Йордан Бонев, Никола Киров, ученикът от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас Искрен Тодоров, добре познатият на публиката в Добрич а и в страната Тодор Тодоров, ученикът на Тончо Тонев Кристиян Йорданов, Станислав Стоянов, Георги Ганчев.

На цената излезе и един от главните инициатори, който превръща в реалност всички тези положителни емоции свързани с любимия инструмент - Деян Дженков. В концерта участваха и Детски акордеонен оркестър и Акордеонният квартет към читалището. 

Също така се включиха и Акордеонен оркестър съставен от различни поколения акордеонисти. В него участват едни от най-изтъкнатите ни акордеонисти и преподаватели през годините в нашия град. В този състав са включени: Тодор Тодоров, Галин Ганчев, Станислав Стоянов, Деян Дженков, Калоян Колев - акордеонист, завършил СУ „Св. Климент Охридски“ в класа по акордеон на Севдалин Симеонов, Галин Момчев – корепетитор, също от у-ще „Охридски“, Георги Куманов - оркестрант в Духов оркестър - Добрич, както и преподавател по тромпет. Емил Халачев оркестрант в ПФА „Добруджа“  и ръководител на орк. „Лира“ и едно от ярките имена в съвременната новаторска музика създадена на фолклорна основа. Ръководител на оркестъра е Севдалин Симеонов - преподавател по акордеон, създал едни от най-талантливите акордеонисти в България.

В края на концерта с музикален поздрав излезе и специалният гост, лекторът в майсторския клас Маестро Тончо Тонев. Той сподели с публиката, че скоро не е виждал толкова много акордеонисти на едно място и изрази надежда, че има бъдеще в акордеонната музика.

През тази година акордеонната школа при НЧ “Йордан Йовков- 1870 г.“ с преподавател Деян Дженков отбелязва своята пета годишнина от създаването си и възобновяването на едни акордеонни традиции, които са били част от културата в града ни в миналото. За тези години, нейни възпитаници са били лауреати на международни и национални конкурси. През това време школата има проведени 11 самостоятелни концерти, в които участници са били, както нейните възпитаници, така и специални гост - акордеонисти от нашия град. Това са имена като Петър Гочев, Емил Халачев, Калоян Колев. Към школата има създадени два акордеонни състава.

Пета поредна годината усилията на ръководството на НЧ „Йордан Йовков – 1870“ и на ръководителя на акордеонната школа – Деян Дженков да се провеждат майсторски класове с именити акордеонисти се увенчават с успех. Традиция, чийто финален концерт радва всички нас. През годините ръководители на майсторския клас са били едни от най-изтъкнатите педагози и инструменталисти имена като: ас. Ангел Маринов – преподавател в АМТИИ проф. „Асен Диамандиев“ гр. Пловдив , Пламен Димитров – преподавател по акордеон в НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел, Петър Ралчев – ненадминат виртуоз и новатор, вписан в книгата „История на акордеона“, Калоян Куманов - концертен акордеонист, преподавател, участвал в много международни и национални музикални проекти.

Деян Дженков през годините е търсил във всеки един от ръководителите да бъдат полезни и с личните си качества. Да бъдат пример за всеки от подрастващите и като успели личности да им послужат за пример в техния житейски път, независимо в коя сфера ще се развиват. Тазгодишният майсторски клас се провежда благодарение на: НЧ „ Йордан Йовков-1870 г.“, Община град Добрич и сдружение „Яйла“, които финансираха всички уроци на обучаващите се в школата.

Тончо Тонев е едно от имената на съвременната българска акордеонна сцена, което през годините е успяло да плени много млади акордеонисти да следват неговия пример. Неговият стил е израз на виртуозност, владеене на инструмента, богата новаторска мисъл, която намира място в съвременния изпълнителски начин на свирене и музициране.

Роден е в Стара Загора, израснал в музикантско семейство, баща му Йордан Тонев в прочут тракийски акордеонист, оставил следа в народната ни музика. Средното си образование завършва през 1995 г. в  СМУ " Христина Морфова" гр. Стара Загора , а по-късно и АМТИИ проф. „ Асен Диамандиев“ в Пловдив със специалност музикална педагогика.

Лауреат е на множество награди от фестивали и конкурси, както в България така и в чужбина, една от тях е специалната награда на конкурса „Млад музикант“ в гр. Чирпан. Като изпълнител през годините е свирил с доста музиканти, но най-яркият отпечатък и до ден днешен си остава работата му с изявения цигулар и ръководител на оркестър "Орфей" Георги Янев. Като преподавател в АМТИИ в периода 2003-2016 г. , неговото име е привличало доста студенти, които са имали желание да продължат развитието си с акордеона. Зад гърба си има ръководени два семинара, като единия от тях е с международно значение „  Musik, Kultir, Gesang&Tanz aus Bulgarien Musikseminar“ , Melchtal, Швейцария. Към настоящия момент той е активен инструменталист, преподавател и корепетитор в анс. „ Загоре“ гр. Стара Загора.

c