Петък, 28 юни 2024

28.06.2024

Последвайте ни

Започна четвъртото издание на Фестивал на бялата жътва в град Тервел (СНИМКИ)

Започна четвъртото издание на Фестивал на бялата жътва в град Тервел. То бе открито от кмета на общината инж. Симеон Симеонов на поляните в парка на общинския център. Преди това бе открито и изложение "Произведено в Тервел" и Алея на занаятите.

За децата през целия ден са обособени творчески ателиета по керамика и други приложни занимания, както и кътове за игра. 15 клуба за български народни танци представиха своите хора, едно от които задължително трябваше да бъде от Добруджанската фолклорна област.

След откриването се проведе освещаване на курбан за здраве и берекет и пресъздаване на обичая "Жътва", в който участваха самодейците от читалищата в общината. Програмата продължи с веселие и танци под звуците на оркестър "Добруджанци" и приятели.

Специални гости на фестивала ще бъдат Петя Панева и Митко Денев, акордеонистите Петър Гочев и Тодор Тодоров, както и Гайдарския оркестър от Школа Великов гр. Силистра.

Светлинното-пиро шоу на "Палячи" Варна от 22:00 часа ще предхожда запалването на фестивалния огън и внасянето на чеверметата. По програма веселието ще продължи до 2:00 часа през нощта на 23 юни.

Водещи на събитието са Крум Крумов и Невена Денева.

И тази година организаторите молят гостите на фестивала да използват местата за паркиране около градския парк. В зоната на фестивала ще бъдат допускани само автомобили на техническите екипи, на изложителите и на търговците.

Всички посетители трябва да са облечени с носии или в облеклото им да присъстват етномотиви. Ако нямате такива, можете да си закупите от щандовете на производителите на фестивала.

c