Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Заплашителни имейли получиха 15 учебни заведения в Добрич

Имейли със заплахи са получени в 15 учебни заведения в Добрич, научи Про Нюз Добрич. Случаите са идентични с тези, за които се съобщава вече трети ден на други места в страната.

От ОДМВР Добрич потвърдиха, че училищата са 15, само на територията на областния град.

Такова електронно писмо е получено и на пощата в Основно училище „Хан Аспарух“ в Добрич. Директорката Жасмина Загорова-Младенова сподели пред медията, че имейлът е дошъл около 9.30 часа днес.

„Имаше заплашителен текст, както и в други училища в страната. Всички следвахме протокола, ние сме подготвени за такива събития. Всички училища си имат планове за действия при бедствия и аварии, или тероризъм. Учениците бяха изведени навън, а някои бяха прибрани от родителите си. Нашите деца са от 1 до 7 клас, казахме им да не се притесняват и че в момента се прави обучение. Учениците правиха упражнения в двора на училището, някои играха хора. Направен бе оглед от полицията и учебният процес продължи след около половин час“, каза директорката.

Такъв имейл е бил получен и в Езикова гимназия „Гео Милев“. „Текстът беше както и в други училища – „ще ви взривяваме, ще ви стреляме“. Това се случи по време на четвъртия час на първата смяна. Обадих се на тел. 112 и учениците бяха изведени, преустановихме учебния процес. Полицаите поиска да им разпечатам имейла. Гимназията ще остане днес затворена“, каза директорката Миглена Василева. 

„В имейлите няма конкретна заплаха за поставена бомба в училище, те съдържат изречения със заплашителен характер. Полицията е проверила всички училища, няма установени нередности или някакви елементи на заплаха. Дадени са указания на директорите, че ако преценят могат да не прекратяват учебните занятия“, каза началникът на РУО Светлана Василева.  

СУ "П. Р. Славейков" също е сред засегнатите.

Новата серия от предупреждения е отправена към учебни заведения в Софийско, Ямболско, Сливенско, Плевенско, Добричко и Бургаско, съобщи NOVA. От МВР потвърдиха за медията, че сигналите отновo са получени по имейл.

c