Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

Софийската прокуратура разследва кибератаките към училища в Добрич и други градове

Днес имейли със заплахи получиха същите 15 училища от вчера

Материалите по случаите с изпратени до добрички училища заплашителни имейли се изпращат в Софийска градска прокуратура, съобщи за Про Нюз Добрич окръжният прокурор Радослав Бухчев. По думите му тя е компетентната да води този вид дела след закриването на Специализираната прокуратура, която преди се е занимавала с подобни казуси. В Софийска градска е образувано досъдебното производство по случаите на кибератаки в учебни заведения в страната. Делото се води по член 108а от Наказателния кодекс, който е за тероризъм.

Днес също са получени електронни писма със заплахи, в същите 15 училища от вчера, на територията на град Добрич, съобщи началникът на РУО Светлана Василева. Текстът е бил малко пороменен от вчерашния, но без съществени различия. Директорите и днес са спазили процедурата, обадили са се на тел. 112, полицията бързо е реагирала и е направи проверките за около час.

Учебният процес е възстановен, само в ЕГ „Гео Милев“ е разпусната първата смяна.

Полицията проверява всяко училище в Добрич, получило заплаха

„Нека родителите да са спокойни, има грижа за техните деца. Те излизат навън само за полицейската проверка, която е около половин час, след което се възстановяват учебните занятия“, допълни Василева.

Заплашителни имейли получиха 15 учебни заведения в Добрич

Както вече Про Нюз Добрич съобщи, за втори ден са отправени имейл заплахи към учебни заведения в Добрич. Всички те са в областния град. Насочени са полицейски екипи по места, посочват от полицията. Във всяко едно училище се извършва проверка и когато няма установена заплаха, по решение на директора на училището учебният процес се възстановява.

Вчера Областният управител Здравко Здравков проведе разговор с директора на ОД МВР Добрич старши комисар Цветан Пировски, който увери, че във всяко едно училище се извършва проверка и когато няма установена заплаха, по решение на директора на училището учебният процес се възстановява.

Да бъдем спокойни, апелира областният управител, като допълва, че служителите на реда са в готовност и гарантират за сигурността на ученици, учители и родители, както и за цялото население в областта.

c