Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

За 4 години още не е открит шофьорът, заради когото Станислава от Добрич е парализирана

Четири години след тежката катастрофа, при която 33-годишната Станислава Петрова остана парализирана от кръста надолу и прикована в инвалидна количка, виновникът още не е открит, сподели младата жена пред Про Нюз Добрич. Тя пострада, след като джип помете колата й, в която бе и невръстният й син

Катастрофата възниква на 11 декември 2019 г.по пътя Приморци-Добрич. Към 8.30 часа сутринта тя тръгва за Добрич с детето си, което тогава е на година и седем месеца, за да го заведе на детска ясла. Имало много гъста мъгла и по тази причина карала с много ниска скорост. Вижда насреща големи фарове, като на Джип, които я заслепяват. По-късно на разследващите обяснява, че е било много светло и не е успяла да види цвета на колата – може би е била сива или бяла. Младата жена намалява още скоростта, но другият автомобил се приближава толкова близко, че, за да не се блъсне челно с него, завива в канавката и после се блъска в дърво. Намира телефона си в краката си и се обажда на мъжа си.  Междувременно, само за секунди, успява да разкопчае детето си, да го извади от кошчето и да го изкара от колата.

Майката и детето са откарани в Спешно отделение на болницата в Добрич. Момченцето е прегледано, установява се, че му няма нищо. Станислава е приета в болницата и й предлагат операция. Мъжът й обаче решава да бъде оперирана във Варна, където има по-добра апаратура. Откарана е в морския град в болница „Света Марина”. Там е консултирана от доц. Денчев. Установено е, че има кръвоизливи в гърдите и корема и счупени 8, 9 и 12 прешлени на гръбначния стълб. Първо по спешност са направени животоспасяващи операции на гърдите и на корема. След няколкодневно възстановяване от тях на 16 декември е направена операция на гръбначния стълб, която е по-тежката и продължава осем часа.

Не си е усещала краката още когато са я изкарвали от колата. На 23 декември младата жена е изписана от болницата на легло. Така прекарва около месец и половина - два. След това, с помощта на рехабилитатор, започва леко да се изправя. Тъй като голямата травма е точно на кръста, не трябва въобще да е седнала, не е препоръчително.

През изминалите четири години Станислава не спря да се бори, за да може отново да тича със сина си.

"Четири години болка, сълзи, молби, труд, надежда, усмивки. Редуваха се по няколко пъти на ден. Никой и нищо не можеше да ни откаже от борбата. Борба, която водихме със всички вас, приятели. Тя не спира, ние продължаваме напред вярващи в добрия край“, сподели майката на Станислава, която е неотлъчно до нея. В този ден семейството благодари на всички, които през тези четири години подкрепяха Сиси и помагаха – морално и финансово. „Благодарим, че не ни оставихте сами в борбата. Днес нашето семейство се прекланя пред благородството ви. Бъдете мнооого здрави и Бог да ви пази!“, написа майката на Станислава в социалната мрежа.

Днес, четири години по-късно, младата жена има шанс отново да проходи. Благодарение на много добри хора, Станислава успя да събере нужните за лечение със стволови клетки средства. Преди дни тя направи първата вливка на стволови клетки в клиника в Турция, а след това започна интензивна роботизирана рехабилитация.

С огромна радост тя сподели, че още от първата вливка се вижда разлика и подобрение на състоянието й. Скоро тя отива отново в Турция за втората вливка и знае, че резултатите ще са още по-добри - след нея и след всяка следваща.

„Благодаря ви от сърце, че вярвате в мен, и се надявам да продължавате да сте до мен, имам нужда от вас“, написа Станислава в социалната мрежа.

c