Четвъртък, 05 септември 2024

05.09.2024

Последвайте ни

Юбилейното 10-о издание на събора в с. Бенковски ще посрещне жители и гости на 17 август

Традиционният събор на едно от големите села в Община Добричка – село Бенковски,  ще се проведе на 17 август, тази събота. Арена на празничните прояви ще е стадиона на селото, а началото ще бъде поставено в 10 ч. с конни прескачания. В тях ще вземат участие състезатели от цяла Добруджа, които ще покажат уменията си в три паркура – за начинаещи, за напреднали и за майстори,  и надскачане.

Фолклорната програма ще започне от 12.30 ч. В нея за участие са поканени певчески и танцови  състави от читалищата в селата Карапелит, Владимирово,  Ст.Караджа, читалище „Мевляна“- Добрич, а  домакините от читалището в с.Бенковски ще представят турски автентичен фолклор.

В  14 часа  стартират народните борби. Тази година интересът към тях е много голям и се очаква да се включат борци от Разград, Шумен, Силистра, Сливен и всички състезатели на СК по борба „Добруджански юнак“ от Добрич.

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева ще сподели празника на жителите на с.Бенковски и ще им поднесе своите пожелания  за здраве, успехи и благополучие.

Това е десето издание на събора, чието начало е поставено през 2012 г. Заради пандемията от ковид три поредни години  - 2020, 2021 и 2022 г. съборът не се провежда и е възобновен отново миналата 2023 г., пояснява кметът на селото Осман Осман.

Източник: Община Добричка

c