Петък, 06 септември 2024

06.09.2024

Последвайте ни

Инвеститор от Германия иска да монтира 23 ветрогенератора край Славеево, Пчелино и Одърци

Срещата за обществено обсъждане на доклада за ОВОС е насрочена за 27 август в Добрич

Среща за обществено обсъждане на доклад за оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение “Изграждане на ветроенергиен парк Изгрев и съпътстваща техническа инфраструктура” ще се проведе на 27 август от 11 часа в конферентната зала на парк хотел „Изида“ в Добрич. То касае монтирането на вятърни генератори в землищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци, които са на територията на община Добричка.

Докладът за ОВОС и приложенията към него, в т.ч. доклад за оценка на степента на въздействие е на разположение на интересуващите се всеки работен ден от 09:00 до 16:00 часа в община Добричка, както и в кметствата на селата, а също и в РИОСВ-Варна, както и на интернет страницата на възложителя на адрес: www.wpd.bg.

Инвеститорът е българското подразделение на немската компания wpd AG, която има интерес за изграждане на ветроенергийни паркове и в други общини в област Добрич, сред които Балчик и Генерал Тошево. 

wpd е водеща германска компания, специализирана в проектирането, разработването, изграждането и оперирането на ветроенергийни и соларни паркове. Компанията присъства в 31 страни на 4 континента и има обща инсталирана мощност 6670 MW.

С инвестиционно предложение се планира изграждането на до 23 броя вятърни генератори (вкл. фундаменти, кранови площадки, вътрешни пътища за достъп, вътрешни кабелни линии и др.) и електрическа подстанция в 21 бр. самостоятелни поземлени имоти.

Инвестиционното предложение в неговата цялост предвижда изграждане на ветроенергиен парк (ВЕП) с обща инсталирана мощност (капацитет) до 230 MW, състоящ се от до 23 броя ветрогенератори. Предвижда се използването на съвременни генератори, снабдени с технология, позволяваща на генераторите да работят с променлива честота и при необходимост да се завъртат по посока на вятъра, за постигане на оптимално положение за прихващане на ветровия поток и оптимален ъгъл на витлата.

За разполагане на фундаментите, обслужващите (монтажни) площадки и пътища за достъп до вятърните генератори се предвижда използването и промяна на предназначението на площ осреднено до 4.568 дка за всеки ветрогенератор, а за изграждане на съоръжения на техническата инфраструктура, включващи подстанция и при необходимост съоръжения за съхранение на енергия и др. - промяна на предназначението на площ до 10 дка за съответния имот.

Транспортният достъп до вятърните генератори се планира да се осъществи по съществуващите полски и общински пътища, при необходимост и през поземлени имоти частна собственост, на територията на землищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци, Община Добричка.

c