Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

В Генерал Тошево се обявиха срещу ветрогенератори върху плодородната земя

Напрежение предизвика инвестиционно предложение за 26 генератора на територията на общините Ген. Тошево и Крушари

Информационно-разяснителна среща относно инвестиционно намерение на „ЕЕ Красен“ ЕОДД за изграждане на ветроенергиен парк на територията на общините Генерал Тошево и Крушари се проведе в местното читалище. Засегнатите места са в землищата на селата Красен, където трябва да бъдат изградени седем генератора с мощност до 8 MW всеки, и в селата Росица и Житен, където ще преминават кабелни линии.

Срещата беше инициирана от кмета на село Красен Марияна Апостолова, а в препълнената зала на читалището присъстваха кметове и кметски наместници на съседни села, общински съветници, земеделски производители и много жители на общината. Гости на събитието бяха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, неговият заместник Деян Димитров и председателят на Общински съвет Генерал Тошево д-р Яна Бонева. Те трябваше в детайли да запознаят присъстващите с инвестиционното намерение и всички последващи действия и процедури.

Самото инвестиционно намерение е за създаване на обект „Вятърен парк Красен“, разположен на територията на две съседни общини в област Добрич – тези на Генерал Тошево и Крушари. Според него трябва да бъдат изградени 26 генератора с мощност до 8 MW всеки в общо десет населени места в двете общини – седем в община Крушари и три в община Генерал Тошево. Височината на всяка от перките е близо 200 метра, а диаметърът на витлата – 180 метра.

Много дискусии предизвика заповед на областния управител, която разрешава изработването на Подробен устройствен план (ПУП) за застрояване на обекта „Вятърен парк Красен“.

През 2022 г. Общинският съвет в Генерал Тошево отказа изработването на ПУП за обект на същия възложител, относно монтажа на седем ветрогенератора в землището на село Красен. Сега обаче инвеститорът използва вратичка в закона, при която процедурата се премества директно в областна управа, включвайки в един проект изграждането на ветрогенератори на територията на две общини.

Според чл. 124 от Закона за устройство на територията, в такива случаи общинските съвети нямат правомощия да се произнасят и това прави областния управител. Това е класически начин за заобикаляне на даден Общински съвет, в случая – този на Генерал Тошево, който категорично се противопоставя на изграждането на ветроенергийни паркове върху плодородната земя на територията на община Генерал Тошево, посочват от местната администрация.

Освен местната власт, хората в община Генерал Тошево масово заявяват, че също са против изграждането на вятърни паркове. „Ние категорично сме в подкрепа на населението, което не иска ветрогенератори върху плодородната ни земя. Радвам се, че за пореден път, всички ние гледаме в една посока – хора, Община и Общински съвет. И всички ние трябва заедно да работим в защита на обществения интерес“, заяви кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров пред присъстващите.  

c