Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

В Добрич представят сборника „Докторският паметник в София. Изследвания и документи“

В Регионална библиотека „Дора Габе“ ще се състои представяне на сборника „Докторският паметник в София. То ще бъде на 26 юни /понеделник/ от 17.30 ч.

Изследвания и документи“, първото официално публикувано изследване у нас, което събира уникални и неизвестни свидетелства, свързани с историята на монумента. В Добрич изданието ще представят проф. д.изк. Благовеста Иванова, проф.д.н. Нина Дюлгерова и Радослав Симеонов, главен експерт в отдел „Военни паметници” към Министерство на отбраната.

Автори на интересния научен труд са Елена Бугарчева, проф.д.н. Нина Дюлгерова, д-р арх. Радосвета Кирова, Радослав Симеонов и проф. д.изк. Благовеста Иванова. Изданието е резултат от проучванията и логистичната дейност на български и руски историци, изкуствоведи, военни и дипломати.

Основният акцент в сборника е поставен върху публикуването на неизвестни досега документи от Руския държавен военноисторически архив (Москва) и Военномедицинският музей (Санкт Петербург ) в Русия. Те съдържат информация и данни, свързани с Освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г.  Разкриват се предисторията и процеса на създаването и изграждането на емблематичния Докторски паметник в София, построен с доброволни дарения, събрани от лекари, фелдшери, ветеринари и фармацевти в знак на почит и признателност към загиналите във войната медицински чинове. Допълнителен акцент към него са изследванията на съставителите, свързани с живота и дейността на Антонин Томишка – руски архитект от чешки произход, автор на проекта за паметника; с оформянето на прилежащото парково пространство около паметника; с проучване и сравнителен анализ на изписаните върху каменните блокове 531 имена с тези, които присъстват в архивните материали; с археографско изследване и бележки на публикуваните документи. 

Докторският паметник, казва Радослав Симеонов, „ … е един от най-емблематичните и знакови монументи на София може да бъде окачествен като първия паметник в света, посветен на медицински чинове, на хората, които по време на война извършват най-хуманното нещо – спасяват човешки животи и то с цената на своя собствен живот“.

 

c