Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Ученици от СУ „Св. Кл. Охридски“ в Добрич с нов сборник „Будителите на Златна Добруджа“

В навечерието на 24 май излезе от печат новият сборник „Будителите на Златна Добруджа”, който съдържа биографични очерци за 58 будители, свързани с историята и културата на Добруджа.

Книгата е резултат от проучвателската работа на учениците в Клуб „Знаете ли български език?“ към Средно училище „Св. Климент Охридски” – гр. Добрич, с ръководител Стилиян Митев – учител по български език и литература. Редактор на сборника е д-р Кремена Митева, главен уредник в Дом-паметник „Йордан Йовков”.

В продължение на няколко години климентовци работеха по темата „Будителите на Златна Добруджа“, като всички създадени от тях текстове бяха публикувани на страниците на вестник „Нова добруджанска трибуна” в специална рубрика.

През 2021 година с финансовата подкрепа на Община град Добрич излезе от печат първият сборник „Будителите на Златна Добруджа”, в който бяха включени биографични очерци за 28 будители от нашия край. Година по-късно новите членове на литературния клуб се амбицираха да продължат започнатото от своите предшественици. Целта, която си поставиха, бе да напишат очерци за други значими добруджанци, някои от които днес са почти неизвестни, но трябва да ги помним, защото са оставили трайна диря в културно-просветния живот на Добруджа. Още повече, че двама от учениците се оказаха потомци на трима от тези изключителни личности.

Така се роди и настоящата книга за будителите на Златна Добруджа, включваща още 30 имена. По този начин общият брой на проучените личности стана 58.

Учениците от клуб „Знаете ли български език?” си пожелават тази книжка да провокира интереса на много техни връстници, както и на по-възрастни читатели.

Изданието има интересен илюстративен материал, като някои от снимките са издирени от учениците, а за останалите те благодарят за помощта на Регионалния исторически музей в Добрич. Част от снимките пък представят моменти от проведените събития в чест на будителите.

Всички, които работиха върху сборника, изказват голямата си признателност към „Ротари клуб” – Добрич, защото книгата бе издадена благодарение не само на финансовата, но и на моралната подкрепа на ротарианците.

 

c