Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Три училища от област Добрич са с най-високи оценки по БЕЛ след 4-ти клас

Само СУ "П. Р. Славейков" е сред стоте най-добри по математика

Три училища от област Добрич – две общински и едно частно, са сред най-добрите според резултатите по БЕЛ от т.нар. малки матури на четвъртокласниците.

Това сочи класацията за 100-те учебни заведения в страната, чиито възпитаници са постигнали най-високи резултати на държавните външни оценявания по български език и литература и математика в четвърти клас, която "Дневник" направи. Използвани са резултатите от изпитите на четвъртокласниците, на които тази година се явиха близо 60 хил. ученици. Данните са на Министерството на образованието и са получени по Закона за достъп до информация, а в списъка са включени над 1700 училища. В класацията участват учебни заведения, в които на изпит са били 10 или повече ученици, за да се избегне изкривяването на данните.

Максималният брой точки на изпитите е 100. Тази година четвъртокласниците са постигнали средно 70.5 точки на външното оценяване по български език и литература. По математика средният резултат е по-нисък - 64.4 точки. И двата резултата в точки се приравняват на оценка много добър.

Данните на министерството сочат, че най-добре са се представили четвъртокласниците от областите София, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник. Най-ниските резултати са в Кърджали и Сливен.

Резултатите по български език

Най-високи средни резултати са постигнали четвъртокласниците в София. Десетте най-добри училища в столицата са частни, а най-ниските средни резултати от изпита започват от 89.03 точки. Най-висок резултат са постигнали четвъртокласниците от Частното основно училище "Света София" - 93 точки.

В първите 20 училища с най-висок среден успех са включени по едно училище от областите Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна и Добрич.

Средно училище „Петко Р. Славейков“ от Добрич дори е сред 20-те най-добри според резултатите по БЕЛ. Заема 19-то място с постигнатия среден резултат от 88,17 точки на положилите изпита 113 ученици.

Основно училище "Хан Аспарух" е на 60-то място със среден резултат на 55-те ученици от 85.82 точки. Частно основно училище "Мария Монтесори" е на 99-та позиция, като 19-те четвъртокласници са получили средно 84.42 точки.

Успехът по математика

Най-добре на външното оценяване по математика са се представили четвъртокласниците от Началното училище "Димитър Благоев" в Стара Загора. Средният успех на учениците е 97.57 точки. По области в първите 20 училища влизат 12 от София, 3 учебни заведения от Пазарджик, 2 от Стара Загора и по едно училище от Пловдив, Перник и Благоевград. 12 от най-добре представилите се училища са частни.

От област Добрич само Средно училище „Петко Р. Славейков“ попада сред 100-те най-добри според резултатите по математика. Със среден резултат от 81.01 точки на 113-те четвъртокласници то се нарежда на 58-мо място.

c