Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Световен ден на пчелите - да насърчим действия за опазването им

На 20 май отбелязваме Световния ден на пчелите - те и другите опрашители играят основна роля за поддържането на здравето на хората и планетата, както и за многото предизвикателства, пред които сме изправени днес. Празнуваме този ден от 2018 г. благодарение на усилията на правителството на Словения, което спомогна Общото събрание на ООН да обяви 20 май за Световен ден на пчелите.

Датата за това честване е избрана, тъй като това е денят, в който е роден Антон Янша, пионерът на съвременното пчеларство. Янша произхожда от семейство на пчелари в Словения, където това е важна селскостопанска дейност с дългогодишна традиция.

Днес пчелите, опрашителите и много други насекоми намаляват застрашително. Този ден предоставя възможност на всички нас – независимо дали работим за правителства, организации или гражданско общество, или сме загрижени за природата, да насърчаваме действия, които ще защитят и подобрят опрашителите и техните местообитания, ще подобрят тяхното изобилие и разнообразие и ще подкрепят устойчивото развитие на пчеларство.

Безспорен факт е огромното значение на медоносните и дивите пчели за запазването на биоразнообрзието, за опрашването на различни растителни видове и не на последно място тяхната важна роля за хората.

Пчелите са застрашени. Актуалните проценти на изчезване на видове са 100 до 1000 пъти по-високи от нормалните поради човешкото въздействие. Близо до 35 процента от безгръбначните опрашители, особено пчелите и пеперудите, и около 17 процента от опрашителите на гръбначни животни, като прилепи, са изправени пред изчезване в световен мащаб.

c