Понеделник, 13 май 2024

13.05.2024

Последвайте ни

Стотици се стекоха пред църквите в Добрич, за да отнесат върбова клонка у дома (СНИМКИ)

На Връбница или Цветница стотици се стекоха пред църквите в Добрич, за да посрещнат Страстната седмица, осветят клонки, да посрещнат Страстната седмица, да занаесат доброта и смирение у довмовете си.

Пред храм "Свети Димитър" вярващите чакаха смирено на огромни опашки между половин и един час, за да си вземат клонки. Сред тях имаше и много деца, които излизаха от храма със специално сплетени венчета от върба. Повечето миряни използваха случая, за да запалят свещ за здраве - за себе си и близките си.

На Цветница, един от най-големите празници в православната църква, се отбелязва влизането на Исус Христос в Йерусалим. Този ден се нарича Неделя на Вход Господен и започва Страстната седмица, която предшества Великден.

Тържественият богослужебен обред на Цветница включва процесия около храма, като вярващите носят клончета от различни дървета - основно от върба и лоза, символизиращи посрещането на Исус от множеството, което го посрещна в Йерусалим. След процесията се провежда специална Цветнична литургия, която включва песнопения, молитви и четене на свети текстове. В литургията участват свещениците и монасите, както и вярващите.

След богослужението християните отнасят осветени върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.

Цветница е ден, който напомня на вярващите за посрещането на Исус в Йерусалим и за неговата мисия на земята, която включва страдания и жертви, с цел да спаси човечеството. Този празник е време за почит и възпоменание на това, което Исус е постигнал за света, вярват поклонниците.

c