Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Стотици приятели на хорото събра Деветата хоротека Бранище 2023

„Пазете традициите и да се обединим, за да я има България“, призова кметът на с. Бранище

Стотици приятели на българския народен танц събра на стадион в село Бранище Деветата открита фолклорна хоротека. Гости бяха народните представители Мая Димитрова и Константина Петрова, областният управител Здравко Здравков и заместникът му Атанас Дучев, заместник-кметовете на Община Добричка инж. Румяна Иванова и Иван Пейчев, Ели Петрова – директор на дирекция „Култура“, кметове и кметски наместници.

Димитър Димитров, кмет на село Бранище и главен „виновник“ за днешния празник, го откри с думите: „Днешната визитка може да бъде единствено хорото, българското хоро, добруджанското, изиграно в центъра на Добруджа. Това хоро е страст за участниците, любов към неравноделните тактове, това хоро е живата магия, наричана „осмото чудо“.

За девета поредна година кметството и читалището в селото организират тази Хоротека, водени от любов към народното музика и танци, като целта е да се съхрани и предаде на поколенията българският фолклор, да се запазят духът, традициите и най-вече танцът. Кметът призова публика и участници днес да извият най-голямото добруджанско хоро на стадиона в Бранище.

„Нека с това хоро безпристрастно, без цвят и окраска да покажем на големите политици, че обединението, голямото хоро може да бъде пример и в политиката“, каза Димитров. Първата хоротека, през далечната 2013 година, е била организирана с голяма доза скептицизъм, каза Димитров. Днес обаче той изрази увереност, че традицията ще продължи.

Димитров благодари на всички, взели участие в организирането на Хоротеката, на служителите в кметството и читалището, както и на спонсорите и Община Добричка в лицето на кмета Соня Георгиева. „Пазете традициите и да се обединим, за да я има България“, призова кметът.

„Този празник е радост за окото. Като представител на държавата в района благодаря на г-н Димитров и на г-жа Соня Георгиева, че пазят традицията. Тази традиция, която ни е опазила като нация, като народ през тъмните векове на робството, която ни е променяла през Възрожденския период, която ни крепи и сега, когато ние вървим по пътя към една обединена Европа. Зная, че всеки един от вас ще продължи този път. Благодаря на всички участници, че пазят усета за традицията, българския танц, че пазят бабините шевици и бащините бели ризи“, каза областният управител Здравко Здравков.

„С всяка изминала година хоротеката в село Бранище печели популярност и се утвърждава като  знаково събитие не само за община Добричка, но и в национален мащаб. Радвам се, че почитателите, съпричастните към този празник, който пренася в бъдещето мита за фолклора ни, за българските традиции, с които оцелявали през вековете, са толкова много. Защото чрез потребността да се завръщаме към корените си не само съхраняваме духовното богатство на предците ни, но чертаем пътя на пребъдването ни като народ“, се казва в поздравителния адрес от кмета на Община Добричка Соня Георгиева към участниците. „Нека любовта към фолклора ви вдъхновява за нови творчески проекти“, пожела тя.

В уникалния фолклорен празник се включиха Детска градина „Първи юни“ и Фолклорен танцов клуб „Жарава“ от с. Бранище, Средно училище „Св. Кл. Охридски“ в Добрич, Клуб за народни хора, Певческа група и Детска танцова школа „Жътвари“, Танцов състав „Хорце“ от с. Стефаново, Фолклорен танцов клуб „Тончеви“, Фолклорен ансамбъл „Здравец“ от с. Дончево, Клуб за народни хора „Дръстър“ от Силистра и Клуб за народни хора „Ведрина“ от Алфатар, танцовият състав при Народно читалище „Христо Смирненски“ в с. Одърци.

Специален гост на Хоротеката беше народната певица Бинка Добрева.

 

c