Неделя, 10 декември 2023

10.12.2023

Последвайте ни

Стефан Цанев и Марина Константинова в Добрич са носители на награда и отличие в чест на Дора Габе

Връчиха Националната литературна награда “Дора Габе” пред десетки почитатели на голямата българска поезия – на онази част от нея, сътворена от голямата добруджанска поетеса Дора Габе в деня, в който отбелязваме 135 години от рождението й.

С решение на Общински съвет Добрич са определени носителите на наградата и отличието в чест на поетесата – поетът, прозаик и драматург Стефан Цанев с Национална литературна награда “Дора Габе” и Марина Константинова с Отличието за изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе за 2023 година.

Днес Дора Габе за мен е образ на любовта, на мъдрата любов, на светлата любов, на любовта, въпреки всичко. Когато един поет, философ, мислител ни е съпътствал през годините в различните периоди от живота си, ние влизаме в диалог с него по различни начини – такъв е и моят опит с Дора Габе, която е не само моя любима поетеса, но и от твърде рано се превърна за мен в образец за живот”, каза проф. д-р. ф.н. Миглена Николчина в тържественото си слово по повод Националната литературна наградата “Дора Габе” и 135 години от рождението на поетесата.

Аз много често мога да ви кажа, че съм изненадан от тази награда, която мисля, че се дава само на жени”, пошегува се поетът Стефан Цанев и носител на наградата, защото всички четири носители преди него са поетеси.

Тази награда за мен е много сантиментална, защото живея в Добруджа повече от 40 години и покрай жена си се считам за добруджанец, както винаги става. Аз живея тук, даже вече и зимите прекарвам в Балчик. Тук работя прекрасно, защото имам две красиви неща около себе си – морето и тази безумна равнина”, каза също Стефан Цанев.

Марина Константинова благодари за високата оценка от Община град Добрич, на редактора Драгомил Георгиев, на семейството си и на издателя си Иван Иванов за това, че е до нея във всичко, което издава.

Наградите връчи д-р Емилия Баева, зам.-кмет "Хуманитарни дейности" към Община град Добрич.

c